27 września 2023
Festiwal Smaków i Kultury Powiatu Kłobuckiego w Folwarku Kamyk 2022 r.

Festiwal Smaków i Kultury Powiatu Kłobuckiego już 29 lipca

W sobotę 29 lipca odbędzie się druga edycja Festiwalu Smaków i Kultury Powiatu Kłobuckiego. W Folwarku Kamyk goście będą mogli poznać wyjątkowe smaki regionalnych potraw oraz wysłuchać zespołów ludowych z powiatu kłobuckiego,

Weterynarz robi zastrzyk kotu

MRiRW i nadzór weterynaryjny o chorobach kotów: polski drób jest bezpieczny

Wciąż nie wiadomo, w jaki sposób wirus ptasiej grypy, który od kilku tygodni dziesiątkuje koty, przenosi się między zwierzętami. Główny Lekarz Weterynarii oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uspokajają, że źródłem zakażenia nie jest mięso drobiowe i podkreślają, że polscy konsumenci są bezpieczni.

Pierogi na talerzu, obok kubek

Cebulowe gaty, cejlony i oberiby, czyli olej rzepakowy w kuchni regionalnej

W tradycyjnej polskiej kuchni olej miał wszechstronne zastosowanie – używano go zarówno w okresach świątecznych, jak i do przygotowywania codziennych dań. Po naszych przodkach przejęliśmy zwyczaj powszechnego dodawania tłuszczy roślinnych do pożywienia, a prym wiedzie nasz polski olej rzepakowy.

Popularne w Kategoriach

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.