22 marca 2025

Dlaczego gęsina na Świętego Marcina?

Nadchodzi 11 listopada, Dzień Niepodległości, ale także Dzień Świętego Marcina - patrona ubogich, hotelarzy, młynarzy, a także właścicieli winnic. Święto kojarzone tradycyjnym wielkopolskim przysmakiem, czyli Rogalem Marcińskim, ale także serwowaną na różne sposoby gęsiną.
Rarytas Lubuski w kuchni - przepis na gęsinę i sos

Dlaczego gęsina jest smakiem Dnia Świętego Marcina?

Święty Marcin urodził się na Węgrzech. Opisywany jest, jako wspomożyciel ubogich. Związana jest
z tym historia o obdarowaniu własnym płaszczem napotkanego żebraka. Został wybrany na duchownego, jednak, aby uniknąć mianowania na biskupa ukrył się przed wysłannikami papieża. Jego kryjówkę zdradziły hałasujące gęsi. Uznaje się, że to właśnie ta historia sprawiła, że smak gęsi utożsamił się z Dniem Świętego Marcina.

Jak smakuje wyjątkowa gęsina?

Jeżeli chcemy spróbować mięsa z gęsi, najlepiej zdecydować się na nie jesienią w okresie od listopada do grudnia. Gęsina jest produktem sezonowym, a w pozostałych miesiącach roku, dostępna jest jedynie mrożona. Sam smak gęsiny określany jest, jako delikatny i lekko słodkawy. Gęsina idealnie komponuje się z jabłkami i pod taką postacią jest najbardziej znana. Doskonałymi dodatkami będą również świeże zioła, czosnek, buraki, warzywa korzeniowe, a także sos demi – glace przygotowany na bazie kości drobiowych.

Takiej właśnie gęsiny mieli możliwość spróbować goście podczas ,,Rarytasu Lubuskiego w Kuchni – spotkanie z gęsiną” w Gospodarstwie Agroturystycznym Dereniówka.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na gęsinę przygotowaną podczas spotkania przez Szefa Kuchni Pana Dawida Szkudlarka, a także materiałem filmowym przedstawiającym serce lubuskiej gęsiny, czyli Gospodarstwo Agroturystyczne ,,Dereniówka”, prowadzone przez Panią Grażynę Dereń.

Rarytas Lubuski w kuchni - przepis na gęsinę

Artykuł przygotowany na bazie informacji merytorycznych zawartych w Gazecie Krakowskiej.

Źródło tekstu oraz materiału filmowego: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego

Chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie ,,Rarytas Lubuski w kuchni” oraz serwowanych podczas spotkań daniach? Odwiedź stronę internetową LCPR oraz śledź artykuły ukazujące się na Polskim Portalu Rolniczym.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.