
Dlaczego gęsina jest smakiem Dnia Świętego Marcina?
Święty Marcin urodził się na Węgrzech. Opisywany jest, jako wspomożyciel ubogich. Związana jest
z tym historia o obdarowaniu własnym płaszczem napotkanego żebraka. Został wybrany na duchownego, jednak, aby uniknąć mianowania na biskupa ukrył się przed wysłannikami papieża. Jego kryjówkę zdradziły hałasujące gęsi. Uznaje się, że to właśnie ta historia sprawiła, że smak gęsi utożsamił się z Dniem Świętego Marcina.
Jak smakuje wyjątkowa gęsina?
Jeżeli chcemy spróbować mięsa z gęsi, najlepiej zdecydować się na nie jesienią w okresie od listopada do grudnia. Gęsina jest produktem sezonowym, a w pozostałych miesiącach roku, dostępna jest jedynie mrożona. Sam smak gęsiny określany jest, jako delikatny i lekko słodkawy. Gęsina idealnie komponuje się z jabłkami i pod taką postacią jest najbardziej znana. Doskonałymi dodatkami będą również świeże zioła, czosnek, buraki, warzywa korzeniowe, a także sos demi – glace przygotowany na bazie kości drobiowych.
Takiej właśnie gęsiny mieli możliwość spróbować goście podczas ,,Rarytasu Lubuskiego w Kuchni – spotkanie z gęsiną” w Gospodarstwie Agroturystycznym Dereniówka.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na gęsinę przygotowaną podczas spotkania przez Szefa Kuchni Pana Dawida Szkudlarka, a także materiałem filmowym przedstawiającym serce lubuskiej gęsiny, czyli Gospodarstwo Agroturystyczne ,,Dereniówka”, prowadzone przez Panią Grażynę Dereń.

Artykuł przygotowany na bazie informacji merytorycznych zawartych w Gazecie Krakowskiej.
Źródło tekstu oraz materiału filmowego: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
Chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie ,,Rarytas Lubuski w kuchni” oraz serwowanych podczas spotkań daniach? Odwiedź stronę internetową LCPR oraz śledź artykuły ukazujące się na Polskim Portalu Rolniczym.