Uważane za najlepsze w regionie i jedno z najlepszych w Polsce – targowisko żywności wysokiej jakości w Tomaszkowie. Odwiedza je ponad tysiąc kupujących dziennie i przeszło pięćdziesiąt tysięcy rocznie. Targowisko „Dobre bo nasze” dostępne jest raz w tygodniu.
– Możemy z dumą powiedzieć, że nam się udało i dajemy przykład innym – mówi Tomasz Piłat, prezes Lokalnej Grupy Działania „Południowa Warmia”, współzałożyciel targowiska. – Byliśmy w województwie pomorskim, w Mechelinkach, na targowisku przy molo rybackim. Oni byli u nas, żeby podpatrzeć, jak funkcjonujemy i teraz działają już ponad dwa lata. Podobnie Lokalna Grupa Działania „Łączy nas Kanał Elbląski”. Oni chcą coś podobnego uruchomić u siebie – mówi Tomasz Piłat.
Targowisko w Tomaszkowie to 40 wystawców, lokalnie wytwarzane wędliny, nabiał, pieczywo, także zioła, miody, ryby i od niedawna rękodzieło. Większość to produkty ekologiczne.
Inicjatywa ma perspektywy, bo na miejsce w hali „Dobre bo nasze” czeka kolejka chętnych rolników i producentów z Warmii i Mazur.
Źródło: Radio Olsztyn
Zobacz też: https://www.pprol.pl/hybrydowe-targowiska-o-rynkach-hurtowych/