16 maja 2025

Poznaj smakołyki z Mazowsza

Znamy najlepsze produkty regionalne tej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego! Wśród nich znalazły się: chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe. Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.

O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.

– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI
Rodzaj produktuNazwa produktuProducent
Wyroby piekarniczeLaurChleb ZagórskiIwona Korzeniewska z Serocka
Wyroby cukierniczeLaurCiasto orzechowo-migdałowe bez mąkiJadwiga Krzemińska z Cegłowa
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego LaurZieleńska szynka z nogąKoło Gospodyń Wiejskich w Zielonej
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnegoLaurSmalec z fasoliKoło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie”
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnegoLaurMarynowane pędy czosnku chiliKoło Gospodyń Wiejskich w Strachominie „Strachomin”
Produkty mleczarskieLaurGąsiorowski ser od DorotyDorota Dyga z Gąsiorowa
MiodyLaurMiód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastejPasieka Górliccy – rodzinne gospodarstwo ekologiczne
NapojeLaurMiód Pitny – „Trójniak Urzecki – Maliniak”Renata Rudolf z Wólki Dworskiej k. Góry Kalwarii
Wyroby piekarniczeWyróżnienieDosiniski chlebek
Samopszy
Koło Gospodyń Wiejskich Dosin
Wyroby cukierniczeWyróżnienieSernikowa Fantazja z dyniąKoło Gospodyń Wiejskich w Sosnowie
Wyroby cukierniczeWyróżnienieTort tradycyjnyElżbieta Semeniuk ze Świniarowa
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego WyróżnienieSmalec GosiKoło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Usta”
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego WyróżnienieSalcesonik Kazuński De LuxKoło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego WyróżnieniePasztet WielkanocnyTomasz Ptasiewicz z Ciechanowa
Ryby i przetwory rybne
Wyróżnienie
Sałatka Adwentowa Babci WładziKoło Gospodyń Wiejskich Cisowianki w Cisówce
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnegoWyróżnieniePrzecier borówkowy z płatkami dzikiej różyAntoni Szpura ze Starej Kornicy
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnegoWyróżnieniePrzez dobrego ojca wiśnie drylowaneRoman Gogół z Granic
Produkty mleczarskie
Wyróżnienie
Kremowy twaróg Jersey z żurawinąOlga Zaboklicka z Jaczewa
MiodyWyróżnienieMiód Kampinoski WielokwiatowyPasieka „Pszczela Symfonia” Agnieszka i Robert Zalewscy
NapojeWyróżnienieNalewka malinowa „Malinowa pokusa”Kacper Lubaszka z Warszawy
NapojeWyróżnienieNalewka z derenia „Dereniówka”Wioletta Nagórka z Ugniewa

Laureaci w grupie przedsiębiorców:

Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI
Rodzaj produktuNazwa produktuProducent
Wyroby pochodzenia roślinnegoLaurChleb żytni z bakaliamiPiekarnia Paweł Milewski z Sońska
Wyroby pochodzenia zwierzęcegoLaurPastrami wołowePiotr Śmielak, Zagroda Szlędaki
Wyroby pochodzenia roślinnegoWyróżnienieBułka drożdżowa nadziewana BIOPiekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa
Wyroby pochodzenia roślinnegoWyróżnieniePaprykowa salsa z miętową nutąRestauracja Dębianka, Dębe Wielkie
Wyroby pochodzenia zwierzęcego WyróżnienieStelmański Smalec Sierpc (smalec mały 200 g)Stelmański Łukasz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe
Wyroby pochodzenia zwierzęcego WyróżnienieSzynka DworskaWyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa
NapojeWyróżnienieWino Musujące SouvignierGris-JohanniterGrande Cosa Anna Bielecka z Pomiechowa
InneWyróżnienieKrem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutąUsługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.