Pestycydy miały ułatwić pracę i zapobiegać stratom w plonach. Jednak stały się również źródłem problemów. Oddziałują niekorzystnie na owady i rośliny, przyczyniając się do spadku różnorodności biologicznej, zanieczyszczają wody oraz gleby. Kontakt z toksycznymi pestycydami stanowi także zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. W Polsce w ciągu ostatnich 20 lat sprzedaż pestycydów wzrosła trzykrotnie. Fakty o pestycydach są na wyciągnięcie ręki…
Fundacja im. Heinricha Bölla w Warszawie, Koalicja Żywa Ziemia oraz Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach zapraszają na premierę publikacji „Atlas Pestycydów 2024. Fakty na temat toksycznych substancji chemicznych w rolnictwie”. Konferencja odbędzie się w środę 21 lutego 2024 r., w godz. 11-13 w Bibliotece Publicznej m. st. Warszawy, przy ul. Koszykowej 26/28, (sala konferencyjna gmachu im. St. Kierbedziów). Potwierdzenie obecności do 13 lutego do godz. 16.
Konferencja rozpocznie się prezentacją Atlasu Pestycydów. Autorzy przedstawią najważniejsze dane dotyczące zużycia toksycznych substancji chemicznych w rolnictwie wraz z pomysłami na ograniczenie negatywnych skutków ich stosowania. Następnie odbędzie się dyskusja panelowa, w której udział wezmą autorzy Atlasu:
- Dorota Metera – ekspertka Koalicji Żywa Ziemia ds. rolnictwa ekologicznego i ochrony środowiska w rolnictwie. Ponadto prezeska Bioekspert, członkini Komitetu Monitorującego Plan Strategiczny Wspólnej Polityki Rolnej przy MRiRW,
- dr Artur Miszczak – doktor nauk rolniczych, kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Ogrodnictwa PIB w Skierniewicach,
- Hubert Filipiak – właściciel ekologicznego gospodarstwa sadowniczego Ekojabłonka.
Po zakończeniu panelu będzie czas na indywidualne wywiady z ekspertami.
Fakty o pestycydach w atlasie
to obszerny przegląd aktualnej wiedzy naukowej i danych o pestycydach stosowanych w rolnictwie, ich wpływie na stan środowiska i ludzkie zdrowie. A także o alternatywnych sposobach ochrony roślin. W efekcie można znaleźć odpowiedzi m.in. na takie pytania jak:
- Ile używamy pestycydów?
- Czy znajdujemy ich pozostałości w środowisku i w żywności?
- Jakie są konsekwencje nadmiernego stosowania chemicznej ochrony roślin dla bezpieczeństwa żywnościowego?
- Czego potrzebujemy, by zmniejszyć zużycie chemicznych pestycydów w kraju?
- Jak wspierać gospodarstwa produkujące metodami ekologicznymi?