Z danych Eurostatu wynika, że prawie sześć na dziesięć gospodarstw rolnych w UE (około 57 proc.) było prowadzonych wyłącznie przez właściciela i członków jego rodziny. W kolejnych 36 proc. gospodarstw członkowie rodziny stanowili co najmniej 50 proc. całkowitej siły roboczej.
Gospodarstwa rodzinne w 2020 r. użytkowały około 61 proc. z 157,4 mln ha gruntów rolnych, zatrudniały 78 proc. wszystkich osób pracujących w rolnictwie i były właścicielami 55 proc. hodowanych w UE zwierząt. Odpowiadały one też za około 56 proc. całej produkcji rolnej.
Eurostat zwraca uwagę, że chociaż gospodarstwa nierodzinne stanowiły tylko około 7 proc. wszystkich gospodarstw w UE w 2020 r., to miały one znacznie wyższy udział w powierzchni gruntów wykorzystywanych do produkcji rolnej – około 39 proc., zatrudniały 22 proc. osób pracujących w rolnictwie, posiadały 45 proc. hodowanych zwierząt i odpowiadały za około 44 proc. produkcji.
Gospodarstwa rodzinne stanowiły co najmniej 80 proc. wszystkich gospodarstw rolnych we wszystkich krajach UE, z wyjątkiem Estonii (65 proc.) i Francji (58 proc.). Kraje UE o najwyższym udziale gospodarstw rodzinnych to Grecja, Rumunia i Polska – po około 99 proc.