Zanim jednak nastaną te magiczne chwile każdego z nas czeka okres świątecznej krzątaniny – przygotowania świątecznych dekoracji, wyjątkowych prezentów oraz wspaniałych w smaku potraw.
To właśnie smaki wigilijnych potraw zapamiętujemy na cały rok i w tym szczególnym okresie do nich powracamy. Przeważnie na wigilijnych stołach króluje tradycja, a wśród ryb na wigilijnym stole zaszczytne miejsce ma karp i śledzie.
My zachęcamy do zwrócenia uwagi na inną rybę. Jest nią sandacz. Ryba zaliczana do ryb chudych, zawierająca niewielką zawartość kwasów omega – 3, a ponadto będąca przy tym doskonałym źródłem białka.
Delikatne mięso z sandacza idealnie koresponduje ze szparagami, soczewicą, białym winem i wiśniami, które nie przytłoczą, tylko podkreślą jego delikatny smak. Taka potrawa będzie zarówno pyszna, jak i lekkostrawna.
Przygotowanego w taki sposób sandacza zaserwował Szef kuchni Paweł Salamon podczas spotkania ,,Rarytas Lubuski w kuchni – Rarytas w sadzie”. Zorganizowało je Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Pałacu w Solnikach.
Te składające się z zaledwie kilku, wzajemnie ze sobą korespondujących składników danie uraczyło podniebienia wszystkich zaproszonych gości. W otoczeniu przypałacowym było niczym ,,królewskie” danie, czyli prawdziwy rarytas!
Polecamy zapoznanie się z przepisem na te ,,królewskie” danie, które mamy nadzieję zagości na Państwa wigilijnych stołach.
Zapraszamy również do obejrzenia relacji ze spotkania w Pałacu w Solnikach ,,Rarytas Lubuski w kuchni – Rarytas w sadzie” oraz do odwiedzenia Pałacu w Solnikach 10 grudnia podczas organizowanego Jarmarku Bożonarodzeniowego. W trakcie Jarmarku będą mieli Państwo możliwość zakupienia produktów bezpośrednio od regionalnych producentów z województwa lubuskiego.
Źródło tekstu oraz materiału filmowego: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
Chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie ,,Rarytas Lubuski w kuchni” oraz serwowanych podczas spotkań daniach? Odwiedź stronę internetową LCPR oraz śledź artykuły ukazujące się na Polskim Portalu Rolniczym.