14 października 2024
Szukaj
Close this search box.

Rarytasy na wigilijnym stole. A może sandacz?

Nadchodzi grudzień. Szczególny świąteczny czas, spędzany w gronie najbliższych.
Jarmark - Pałac w Solnikach

Zanim jednak nastaną te magiczne chwile każdego z nas czeka okres świątecznej krzątaniny – przygotowania świątecznych dekoracji, wyjątkowych prezentów oraz wspaniałych w smaku potraw.

To właśnie smaki wigilijnych potraw zapamiętujemy na cały rok i w tym szczególnym okresie do nich powracamy. Przeważnie na wigilijnych stołach króluje tradycja, a wśród ryb na wigilijnym stole zaszczytne miejsce ma karp i śledzie.

My zachęcamy do zwrócenia uwagi na inną rybę. Jest nią sandacz. Ryba zaliczana do ryb chudych, zawierająca niewielką zawartość kwasów omega – 3, a ponadto będąca przy tym doskonałym źródłem białka.

Delikatne mięso z sandacza idealnie koresponduje ze szparagami, soczewicą, białym winem i wiśniami, które nie przytłoczą, tylko podkreślą jego delikatny smak. Taka potrawa będzie zarówno pyszna, jak i lekkostrawna.

Przygotowanego w taki sposób sandacza zaserwował Szef kuchni Paweł Salamon podczas spotkania ,,Rarytas Lubuski w kuchni – Rarytas w sadzie”. Zorganizowało je Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Pałacu w Solnikach.

Te składające się z zaledwie kilku, wzajemnie ze sobą korespondujących składników danie uraczyło podniebienia wszystkich zaproszonych gości. W otoczeniu przypałacowym było niczym ,,królewskie” danie, czyli prawdziwy rarytas!

Polecamy zapoznanie się z przepisem na te ,,królewskie” danie, które mamy nadzieję zagości na Państwa wigilijnych stołach.

Sandacz - LCPR
Fot. LCPR

Zapraszamy również do obejrzenia relacji ze spotkania w Pałacu w Solnikach ,,Rarytas Lubuski w kuchni – Rarytas w sadzie” oraz do odwiedzenia Pałacu w Solnikach 10 grudnia podczas organizowanego Jarmarku Bożonarodzeniowego. W trakcie Jarmarku będą mieli Państwo możliwość zakupienia produktów bezpośrednio od regionalnych producentów z województwa lubuskiego.

Źródło tekstu oraz materiału filmowego: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego

Chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie ,,Rarytas Lubuski w kuchni” oraz serwowanych podczas spotkań daniach? Odwiedź stronę internetową LCPR oraz śledź artykuły ukazujące się na Polskim Portalu Rolniczym.

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.