20 kwietnia 2024
Szukaj
Close this search box.

Przerwy w produkcji żywności mogą wywołać chaos. Kluczowe są dostawy energii

Potencjalne ograniczenia w dostępie do żywności mogą być powodem paniki i niepokojów społecznych, pogłębić destabilizację państwa i gospodarki w przypadku wystąpienia przerw w dostawach energii - napisały organizacje rolno-spożywcze do ministra rolnictwa i ministra aktywów państwowych.

Organizacje postulują zmiany w przepisach dotyczących trybu wprowadzania ograniczeń w dostawach energii elektrycznej oraz poborze gazu ziemnego. Oraz uznanie, że niezakłócona produkcja żywności, w tym zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, stanowi istotny element bezpieczeństwa państwa. Dlatego musi podlegać ochronie w przypadkach wystąpienia ograniczeń w dostawach energii.

Dlatego zakłady produkcyjne przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego powinny znaleźć się w grupie obiektów, które muszą być chronione przed ograniczeniami w dostawach energii. „Dostęp do energii elektrycznej i gazu ziemnego jest kluczowy na wszystkich etapach hodowli zwierząt oraz produkcji mięsa i przetworów mięsnych, realizowanych zgodnie z wymogami prawa krajowego i unijnego. Niezakłócony proces produkcji żywności gwarantuje konsumentom dostęp do niej oraz bezpieczeństwo w zakresie jakości (…) Uwzględnianie powyższego jest szczególnie istotne w związku z dynamicznie zmieniającą się sytuacją i uwarunkowaniami geopolitycznymi na świecie. W tym w szczególności za naszą wschodnią granicą” – podkreślono w piśmie podpisanym przez liczne organizacje rolno-spożywcze.

Ponadto organizacje podkreślają, że w przypadku hodowli zwierząt i produkcji żywności, długotrwałe przerwy w dostawie prądu i gazu generują zagrożenie dla życia i zdrowia zwierząt. Brak możliwości uboju sztuk dostarczonych do ubojni może prowadzić do nadmiernego ich cierpienia i śmierci w sposób niekontrolowany. Rośnie również ryzyko sanitarne związane z psuciem się dużych partii żywności, co zagraża zdrowiu ludzi i środowisku.

Pod wystąpieniem podpisali się przedstawiciele takich organizacji jak Ogólnopolski Związek Producentów drobiu POLDRÓB czy Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Ponadto Krajowa Rada Drobiarska, Polska Izba Mleka, Krajowa Federacja Producentów Drobiu i Jaj, Krajowa Federacja Producentów Drobiu. A także Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Komitet Rolnictwa i Obrotu Rolnego KIG.

Partner portalu

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.