15 lutego 2025

Od ziarenka do bochenka, czyli jak zrównoważone rolnictwo zmienia smak chleba

Zrównoważone rolnictwo stawia na poprawę żyzności gleby. Zboża są bogatsze w minerały i mikroelementy. Te wpływają na smak chleba.

Zboża uprawiane z wykorzystaniem chemii, w tym nawozów sztucznych czy pestycydów, są gwarantem lepszych i bardziej przewidywalnych plonów. A co równie istotne – są znacznie tańsze w uprawie. Po drugiej stronie rolniczej barykady mamy zboża ekologiczne, które są wolne od nawozów sztucznych. Wpisują się one w trend rolnictwa zrównoważonego, które wspiera bioróżnorodność, zdrowie gleb oraz redukcję zanieczyszczeń. Na końcu tej drogi stoi naturalny smak produktów, w tym chleba.

Zrównoważone rolnictwo – trzy filary

Zrównoważone rolnictwo to jeden z kluczowych tematów w debacie o przyszłość żywienia i ochrony środowiska. Pod pojęciem tym kryje się model gospodarowania, który jest alternatywą dla intensywnego rozwoju gospodarki rolnej. Ta, w obecnych warunkach jest nie tylko bardzo kosztowna, ale przede wszystkim prowadzi do degradacji środowiska i utraty zasobów naturalnych. Odpowiedzią na takie wyzwania jest zrównoważone podejście do rolnictwa. Opiera się ono na trzech podstawowych filarach. Po pierwsze: efektywności i opłacalności produkcji rolniczej, za którą stoi zysk rolnika. Po drugie: ograniczeniu negatywnego wpływu na środowisko naturalne i odnawialność zasobów. Wreszcie po trzecie: społecznej odpowiedzialności produkcji rolnej, czyli trosce o człowieka i społeczeństwo.

Tradycja i innowacje

Zrównoważone rolnictwo oznacza więc podejście oparte na osiągnięciu harmonii produkcji rolnej z ochroną środowiska i zasobów naturalnych. Są to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko. Mają umożliwić bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów. Podejście to jest kluczowe chociażby w kontekście upraw zbóż, które zajmują szczególne miejsce, będąc podstawą żywienia miliardów ludzi na całym świecie.

Zatem połączenie tradycyjnych praktyk z nowoczesnymi technologiami, minimalizując przy tym negatywny wpływ na środowisko, może znacząco wpłynąć na jakość i smak chleba. Tradycyjne metody, takie jak używanie naturalnego zakwasu czy dłuższe procesy fermentacji pozwalają zachować bogactwo smaków i aromatów. Natomiast nowoczesne technologie, obejmujące między innymi zaawansowane techniki mielenia ziarna, mogą zwiększać efektywność produkcji.

Smak chleba

Zrównoważone rolnictwo stawia między innymi na poprawę żyzności gleby. Uprawiane tam zboża są bogatsze w minerały i mikroelementy. Te nie pozostają bez wpływu na smak chleba, jego bogactwo w składniki odżywcze i aromat. Różnorodność mikroflory gleby może wpływać również na skład chemiczny ziaren, nadając im subtelne aromaty, które są odczuwalne w każdej kromce chleba.

Zrównoważone podejście do rolnictwa bardzo często opiera się także na lokalnych społecznościach i krótkich łańcuchach dostaw. To oznacza, że ziarna trafiają do młynów i piekarni szybciej po zbiorach. Z jednej strony zapewnienia to równość szans dla rolników, niezależnie od rozmiaru uprawy czy lokalizacji. Z drugiej ma bezpośredni wpływ na jakość zboża, a co za tym idzie – smak chleba.

Krótszy czas przechowywania surowców sprawia, że samo ziarno zachowuje więcej naturalnych aromatów. A przez to wpływa na bardziej wyrazisty smak pieczywa. Mniej chemii oznacza również bardziej naturalny smak. Smak pozbawiony sztucznych nut, które mogą pojawiać się w przypadku zbóż intensywnie pryskanych i nawożonych.

Rolnictwo zrównoważone odgrywa więc fundamentalną rolę w podnoszeniu jakości zbóż, co bezpośrednio przekłada się na lepszy chleb, który spożywamy na co dzień. W końcu zrównoważone rolnictwo to nasza codzienność.

AR

Zobacz też: https://www.pprol.pl/chleb-na-zakwasie/

Materiał sfinansowano z Funduszu Promocji Zbóż i Produktów Zbożowych

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.