O chlebie można jak w bajce: dawno, dawno temu, najczęściej wypiekany był chleb na zakwasie. W naszej kulturze obecny jest od „zawsze”. Ale to w ostatnich latach, dzięki rosnącej świadomości żywieniowej, wrócił do łask. Chleb na zakwasie cenimy za wyjątkowy smak, chrupiącą skórkę, naturalne składniki i właściwości zdrowotne.
Zdrowy styl życia zdobywa coraz większą popularność. Chcemy być bardziej eko, wybieramy również produkty, które wspierają nasze zdrowie. Świadomość wpływu żywności na nasze samopoczucie jest coraz większa. Zdrowy styl życia stał się nie tylko modą, ale też odpowiedzią na potrzeby lepszego zarządzania zasobami naturalnymi. W tym wszystkim zwracamy również coraz większą uwagę i coraz częściej wybieramy to, co nasze – polskie. W tym przypadku – najwyższej jakości zboża. Wybierając chleb na zakwasie z polskich zbóż, nie tylko dbamy o nasze zdrowie, ale także wspieramy lokalnych producentów. Wybieramy więc najlepsze rozwiązanie pod kątem zdrowotnym i ekologicznym.
Sedno tkwi w zaczynie
Istotą chleba na zakwasie jest właśnie ów zakwas, czyli naturalny zaczyn, który powstaje w wyniku fermentacji mąki i wody. W nim rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, które pozwalają na późniejsze wyrośnięcie ciasta i spulchnienie pieczywa. I to właśnie one odgrywają tutaj kluczową rolę – te same bakterie występują naturalnie w jelitach zdrowego człowieka i są niezwykle korzystne dla naszej flory bakteryjnej. Wspierają trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Warto więc wiedzieć, że chleb na zakwasie dostarcza także więcej minerałów, takich jak magnez, cynk czy żelazo. W innych rodzajach pieczywa są one znacznie trudniejsze do przyswojenia. Co więcej – kwas mlekowy korzystnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie. Ma również swoją zasługę w wydłużeniu przydatności pieczywa do spożycia. Dzięki niemu chleb jest dłużej świeży.
Chleb na zakwasie – dlaczego warto go jeść?
Chleb na zakwasie wyróżnia się licznymi zaletami. Sprawiają one, że uważany jest za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Polecany jest przez diabetologów z uwagi na niższy indeks glikemiczny. W praktyce oznacza to, że jego spożycie powoduje mniejszy skok poziomu cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób z cukrzycą typu 2 lub osób z insulinoopornością. Poleca się go również osobom z łagodną nietolerancją glutenu. Warto jednak mieć na uwadze, że chleb na zakwasie nie jest całkowicie go pozbawiony. Enzymy zawarte w zakwasie działają na białka glutenowe. Prowadzi to do ich rozkładu. W efekcie są one nieco łatwiejsze do strawienia niż w przypadku tradycyjnego chleba wypiekanego na drożdżach.
Chleb na zakwasie chętniej wybierają również osoby dbające o linię i chcące zrzucić zbędne kilogramy. Choć jego kaloryczność jest zbliżona do tradycyjnego pieczywa, ma więcej błonnika, przez co na dłużej zapewnia uczucie sytości.
Zaczyna się od zboża
Chleb na zakwasie jest zdrowym wyborem dla tych wszystkich, którym zależy na smacznym, zdrowym i wartościowym pieczywie. Pozbawiony jest sztucznych substancji chemicznych, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dostarcza cennych probiotyków, jest bardziej strawny, ma niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu jest doskonałą opcją dla osób borykających się z problemami trawiennymi, cukrzycą czy chociażby lekką nietolerancją glutenu.
Nie zapominajmy jednak, że wartości odżywcze każdego bochenka chleba wypiekanego na zakwasie, w dużej mierze będą zależały od rodzaju mąki, z której zostanie on zrobiony. Podstawą jest więc wspomniane wcześniej zboże. Bo to od niego wszystko się zaczyna.
Materiał sfinansowano z Funduszu Promocji Zbóż i Produktów Zbożowych
