14 stycznia 2025

Produkty zbożowe – dlaczego nie może zabraknąć ich w codziennej diecie

Produkty zbożowe powinny mieć stałe miejsce w codziennym menu. Wyjątkiem są osoby, które nie mogą ich spożywać z przyczyn zdrowotnych.

Produkty zbożowe są zdecydowanie najmniej docenianymi składnikami diet. Obwinia się je między innymi o: podrażnianie jelit, wywoływanie wzdęć, przyrost masy ciała, aktywowanie reakcji alergicznych. Czarny PR ma się tak dobrze, że najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest ograniczenie lub całkowita eliminacja artykułów zawierających ziarna zbóż. Czy słusznie?

Nie! Produkty zbożowe powinny mieć stałe miejsce w codziennym menu. Wyjątkiem są osoby, które nie mogą ich spożywać z przyczyn zdrowotnych i takie zalecenie otrzymały od lekarza prowadzącego. Podejmowanie radykalnych decyzji bez poparcia wynikami badań może przynieść więcej strat niż zysków.

Eliminacja zbóż a chudnięcie

Diety takie jak: fodmap, low carb, keto cieszą się coraz większą popularnością. Jedną z łączących je zasad jest ograniczenie konsumowanych węglowodanów, co doprowadza do zmian w metabolizmie. W dużym uproszczeniu, organizm, który nie otrzymuje ich w odpowiedniej ilości, „szuka” innego zasobu energii, niezbędnej do funkcjonowania. Znajduje go w komórkach tłuszczowych i zaczyna wykorzystywać, co daje szybkie efekty odchudzania.

A, że źródłem węglowodanów są produkty zbożowe, to właśnie z nich rezygnuje się w pierwszej kolejności. Trzeba wiedzieć, że ograniczenie spożycia węglowodanów może doprowadzić do niedoborów i poważnych problemów zdrowotnych. Szczególnie, jeśli restrykcyjne diety są stosowane przez długi czas.

Diety ograniczające produkty zbożowe

Głównym celem diety fodmap jest złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego. Ale nawet osoby cierpiące na to schorzenie, nie stosują jej przez całe życie. Najbardziej restrykcyjny etap powinien trwać do kilku tygodni, podczas których rozpoznaje się drażniące artykuły, tak by to je, a nie całe grupy produktów wyeliminować z jadłospisu.

Low carb opiera się na odwróceniu proporcji makroskładników w stosunku do zaleceń zbilansowanej diety. Co do zasady, węglowodany powinny stanowić podstawowe źródło energii, tymczasem w diecie niskowęglowodanowej są one znacznie ograniczone. Dlatego należy skupić się na tym, by nie przekroczyć dopuszczalnej, dziennej porcji  „węgli”. Pomocne w układaniu jadłospisu są listy zawierające ładunek węglowodanów w konkretnych artykułach.

Bardziej wymagająca w przestrzeganiu jest dieta ketogeniczna, w której węglowodany zastępowane są tłuszczami. Jej wielbiciele muszą trzymać się konkretnych produktów, istnieje także spis artykułów zakazanych. Znajdują się na niej produkty zbożowe. Dozwoloną alternatywą są mąki: kokosowa i migdałowa. Zalecana jest również suplementacja oleju MCT wspomagającego przebieg ketozy.

Niebezpieczne skutki ograniczeń

Osoby, które mimo wszystko chciałyby spróbować jednej z wyżej wymienionych diet muszą mieć świadomość o potencjalnych ryzykach. A tych jest naprawdę dużo. Produkty zbożowe są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Zgodnie z wytycznymi dietetyków powinniśmy jeść je codziennie. Co się dzieje, gdy tego nie robimy?

Zmiana sposobu odżywania to ogromna rewolucja. Reakcja jest kwestią indywidualną. Najczęstszym skutkiem eliminacji artykułów zawierających zboża są groźne niedobory mikroelementów i składników pokarmowych. W zależności od rodzaju, produkty zbożowe zawierają: witaminy z grupy B, magnez, wapń, żelazo, potas, cynk oraz selen. Są również źródłem błonnika, który wspiera przemianę materii. Ich braki negatywnie wpłyną na pracę całego organizmu.

Pierwszym, dającym przykre efekty skutkiem będą problemy ze strony układu pokarmowego na przykład: nudności, zaparcia lub biegunki. Do tego, zwłaszcza w pierwszych tygodniach mogą dołączyć: zawroty i bóle głowy, osłabienie, problemy z koncentracją. Nawet jeśli dieta przebiega pod kontrolą lekarza lub dietetyka koniecznością są regularne badania kontrolne. Tylko w ten sposób można śledzić jej wpływ na stan zdrowia. Diety eliminacyjne mogą doprowadzić do osteoporozy czy dny moczanowej. Niezwykle uważne muszą być osoby odżywiające się zgodnie z zasadami keto. Skutkiem diety wysokotłuszczowej może być wzrost poziomu cholesterolu, a także gorsze wyniki prób wątrobowych.

Materiał sfinansowano z Funduszu Promocji Zbóż i Produktów Zbożowych

Zobacz też: https://www.pprol.pl/chleb-na-zakwasie/

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.