18 maja 2024
Szukaj
Close this search box.

Rarytas w Dąbiu, czyli leśne gotowanie dziczyzny

Piękno i różnorodność krajobrazowa, wspaniałe smaki, a także regionalizm. Te czynniki w pełni wpisują się w opis przedsięwzięcia prowadzonego przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego - ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. Spotkania kulinarne mają za zadanie pokazanie możliwości kompozycji kulinarnych uwydatniających wyjątkowy smak produktów lokalnych.
Zraz
Przepis na zraz z jelenia. Źródło: LCPR

Do tej pory w ramach ,,Rarytasu Lubuskiego w kuchni”, realizowanego od 2021 roku odbyło się 10 spotkań kulinarnych. Jedno z nich odbyło się nad malowniczym jeziorem deltowym w Dolinie Dolnej Odry – w Dąbiu, a dokładnie w Kompleksie Wypoczynkowym Temar pn. “Rarytas w Dąbiu. Leśne opowieści”.

Jednym z głównych produktów, królujących podczas tego spotkania była dziczyzna. Zaserwowany zaproszonym gościom zraz z jelenia w sosie jałowcowo-porterowym był daniem nietuzinkowym, często kosztowanym przez uczestników spotkania po raz pierwszy w życiu.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z materiałem filmowym oraz przepisem na przygotowanie zrazu z jelenia.

Chęć poznawania natury i jej praw, dążenie do życia w stylu ekologicznym w pełni korzystając z zasobów środowiska są obecnie celami, do których dąży wiele osób. Często niedoceniana dziczyzna to naturalne mięso pochodzące z lasu, cechujące się wysoką jakością i smakiem różniącym się w zależności od pór roku, a co najważniejsze pozbawione sztucznych ulepszaczy. Kolejnymi atutami dzikiego mięsa jest jego lekkostrawność, duża ilość żelaza, a także znikoma zawartość tłuszczu. Powodem, dzięki któremu mięso z dzikich zwierząt zawiera tyle walorów odżywczych jest fakt, że dziko żyjące zwierzęta odżywiają się naturalnym pokarmem i swobodnie się poruszają.

Dlaczego dziczyzna utożsamiana jest za jeden z czołowych produktów kuchni polskiej, mimo że nie jest w niej tak powszechna?

Obecność dziczyzny w polskiej kuchni jest powiązana z tradycją myśliwską i pozyskiwaniem mięsa z dala od gospodarstw hodowlanych. Sama jelenina jest mięsem kruchym o niezwykle wyrazistym smaku. Ma mało zwartą strukturę, przypominającą strukturę tuńczyka. Nadaje się do podania w sposób usmażony, upieczony, ugotowany, a także duszony. Przez fakt, że posiada niskie przyrosty tłuszczowe uważana jest za mięso niskokaloryczne.

Chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie ,,Rarytas Lubuski w kuchni” oraz serwowanych podczas spotkań daniach? Odwiedź stronę internetową LCPR oraz śledź artykuły ukazujące się na Polskim Portalu Rolniczym.

Artykuł przygotowany na bazie informacji merytorycznych przekazanych przez Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze.

Źródło tekstu oraz materiału filmowego: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.