5 listopada 2024
Szukaj
Close this search box.

Poznaj Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego

Województwo Lubuskie, leżące na zachodzie Polski jest regionem różnorodnym, cechującym się szeroką paletą krajobrazu, oferty turystycznej, a także … bogatej oferty kulinarnej.
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego

Poimo że, województwo lubuskie nie posiada charakterystycznych potraw utożsamiających region, zamieszkują je producenci, wytwarzający produkty w/z wielu branżach spożywczych, wyróżniających się wyjątkowym smakiem, który jest często doceniany zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. Lubuski produkt regionalny posiada naleciałości z wielu regionów, przez co jego smak staje się niepowtarzalny. Zauważalne są w nim wpływy kuchni kresowej i niemieckiej.

W województwie lubuskim działa instytucja, której celem jest wsparcie lubuskich producentów i aktywna promocja produktów regionalnych. Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego jest jednostką budżetową podległą Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Lubuskiego. LCPR powstał z myślą o producentach i usługodawcach z Województwa Lubuskiego, oferujących produkty regionalne i lokalne. Działa na rzecz aktywnej promocji produktów lubuskich na terenie województwa, kraju i za granicą, przyczyniając się przy tym do powstawania lubuskiej turystyki kulinarnej.

Kolejnym kierunkiem działania jednostki jest szkolenie wytwórców produktów regionalnych i \ rękodzielniczych z województwa lubuskiego oraz przekazywanie informacji merytorycznych na temat produktów regionalnych, poprzez m.in. wydawanie publikacji na temat regionalnych produktów. Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego informuje mieszkańców Województwa Lubuskiego o wachlarzu oferowanych produktów regionalnych i korzyściach wynikających z ich zakupu.

W tym celu podczas wydarzeń lokalnych jednostka organizuje Strefy dedykowane tylko i wyłącznie sprzedaży produktów regionalnych, organizuje misje gospodarcze, w ramach których producenci mają możliwość nawiązania kontaktów z przedsiębiorcami, działającymi w podobnej branży;. LCPR wydaje publikacje, zawierające wiele materiałów merytorycznych na temat produktów, wytwarzanych lokalnie; wspiera miejsca sprzedaży produktów regionalnych, a także organizuje pokazy kulinarne i warsztaty z producentami regionalnymi. Dzięki tym działaniom można zobaczyć, proces powstawania produktu praktycznie od zera, uświadomić sobie, co wpływa na jego cenę, a także jakie dania można na jego bazie przygotować.

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego utworzyło na Facebooku również grupę dedykowaną sprzedaży produktów regionalnych i rękodzielniczych. Grupa Bazarek Lubuski, powstała w momencie wybuchu pandemii, kiedy targowiska miejskie były zamykane, a sprzedaż dla wielu producentów uniemożliwiona. Bazarek spotkał się jednak z tak dużym zainteresowaniem odbiorców, że funkcjonuje do dziś.

Jednostka działa od czterech lat i nieustannie poszerza zakres swoich działań. Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej oraz Facebooka Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, gdzie zamieszczane są bieżące działania jednostki, a także informacje o producentach z województwa lubuskiego.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.