To już drugi rodzaj owadów włączony do novel food w tym roku. 24 stycznia 2023 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego (Acheta domesticus) i używanie go m.in. w chlebach, bułkach i ciastkach, a także wielu innych produktach spożywczych.
Autoryzacja UE na mąkę ze świerszczy została wydana tylko jednej firmie – do 24 stycznia 2028 r. Cricket One Co. Ltd może używać mąki ze świerszcza domowego do wyrobu żywności na rynku europejskim, chyba że inni producenci uzyskają w między czasie kolejne zezwolenia.
Mąka ze świerszczy ma być dodatkiem do produktów takich jak m.in. wieloziarniste chleby i bułki, batony zbożowe, ciasteczka i herbatniki czy przetwory mięsne oraz zupy. Unijny dokument wskazuje, że np. w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, zaś w batonach z ziaren zbóż – 3 g na 100 g produktu.