15 stycznia 2025

Mąka ze świerszczy w chlebie, batonach i napojach. Komisja Europejska wydała zgodę

Komisja Europejska (KE) zezwoliła na stosowanie mąki na bazie sproszkowanych owadów Acheta domesticus, czyli świerszcza domowego, m.in. w chlebach, bułkach i ciastkach, a także wielu innych produktach spożywczych.

Rozporządzenie Komisji Europejskiej z 3 stycznia, na bazie mąki ze świerszczy mogą być wytwarzane m.in. wieloziarniste chleby, bułki, paluszki chlebowe, krakersy, batony zbożowe, suche mieszanki do wypieków, ciasteczka, herbatniki, suche produkty makaronowe i sosy. Na liście znalazły się również sosy, przetworzone produkty ziemniaczane, orzechy i nasiona oleiste, dania warzywne, pizza, substytuty mięsne, zupy i koncentraty zup, także w proszku, przekąski z mąki kukurydzianej, napoje piwopodobne, czekoladowe wyroby cukiernicze, przekąski inne niż chipsy, a nawet przetwory mięsne. Mąka ze świerszczy ma być jedynie dodatkiem do wyżej wymienionych produktów.

Komisja Europejska zapewnia, że mąka ze świerszczy i jej wykorzystanie w przemyśle spożywczym zostało zbadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego. Analizy przeprowadził na zlecenie KE Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że testowany produkt spełnia odpowiednie wymogi prawne i może zostać zakwalifikowany jako novel food (żywości nowatorskiej).

Na rynku europejskim istnieje na razie tylko jedna firma, która może wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do produkcji żywności, a następnie tak powstałe wyroby dystrybuować na całym rynku UE. Jest to wietnamska Cricket One – firma otrzymała pięcioletnią wyłączność na swoje działania, ale Komisja Europejska teoretycznie może we wskazanym okresie wydać podobne zgody innym podmiotom.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.