Rozporządzenie Komisji Europejskiej z 3 stycznia, na bazie mąki ze świerszczy mogą być wytwarzane m.in. wieloziarniste chleby, bułki, paluszki chlebowe, krakersy, batony zbożowe, suche mieszanki do wypieków, ciasteczka, herbatniki, suche produkty makaronowe i sosy. Na liście znalazły się również sosy, przetworzone produkty ziemniaczane, orzechy i nasiona oleiste, dania warzywne, pizza, substytuty mięsne, zupy i koncentraty zup, także w proszku, przekąski z mąki kukurydzianej, napoje piwopodobne, czekoladowe wyroby cukiernicze, przekąski inne niż chipsy, a nawet przetwory mięsne. Mąka ze świerszczy ma być jedynie dodatkiem do wyżej wymienionych produktów.
Komisja Europejska zapewnia, że mąka ze świerszczy i jej wykorzystanie w przemyśle spożywczym zostało zbadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego. Analizy przeprowadził na zlecenie KE Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że testowany produkt spełnia odpowiednie wymogi prawne i może zostać zakwalifikowany jako novel food (żywości nowatorskiej).
Na rynku europejskim istnieje na razie tylko jedna firma, która może wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do produkcji żywności, a następnie tak powstałe wyroby dystrybuować na całym rynku UE. Jest to wietnamska Cricket One – firma otrzymała pięcioletnią wyłączność na swoje działania, ale Komisja Europejska teoretycznie może we wskazanym okresie wydać podobne zgody innym podmiotom.