
Nowa ustawa dostosowuje polskie prawo do nowych przepisów dot. wspólnej organizacji rynku wina w UE. Polskie wyroby winiarskie mają coraz lepsza markę.
Sprzedaż do restauracji
Wchodzące w życie przepisy zwalniają drobnych producentów wina z obowiązku posiadania zezwolenia na obrót hurtowy. Umożliwi to bezpośrednią sprzedaż takich napojów do restauracji i lokalnych sklepów.
Ponadto, przesunięto o dwa miesiące termin zgłaszania chęci produkcji wina w danym roku. Zniesiono również bariery administracyjne związane z nadzorem nad produktami ubocznymi.
Wyroby winiarskie w ewidencji
Ustawa zobowiązuje też KOWR do prowadzenia ewidencji winnic. Wpis do ewidencji winnic będzie dokonywany jednorazowo, na wniosek plantatora winorośli. Ewidencja winnic będzie jawna, a informacje w niej zawarte będą mogły być zamieszczane na stronie internetowej KOWR. Pozwoli to producentom wina nieposiadającym upraw winorośli możliwość uzyskania informacji o uprawach winorośli, z których można pozyskać krajowe winogrona.
Jednocześnie nowe przepisy ograniczają liczbę przekazywanych przez plantatorów winorośli i producentów wina deklaracji – tylko do zapasów win na koniec roku winiarskiego, zbiorów winogron oraz produkcji wina.
Tutaj znajdziesz cały tekst ustawy>>
Co z cydrem?
Producentom fermentowanych napojów winiarskich nowe przepisy pozwalają na zwiększenie maksymalnej wielkości produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 tys. l/rok do 100 tys. l/rok. Umożliwi też produkcję takich napojów proporcjonalnie do wielkości posiadanych hektarów sadów lub liczby pni pszczelich. A także na ich wyrób poza składem podatkowym oraz zwolnienie z obowiązku zatwierdzania zakładów pod względem sanitarnym.
Umożliwiono też drobnym producentom wina z upraw własnych oraz niewielkiej ilości jakościowych win i cydrów, perry, miodów – zakupu surowców z województwa, w którym odbywa się produkcja oraz sąsiadujących powiatów.
W ustawie dostosowana definicja miodu pitnego, perry oraz cydru dostosowana została do przepisów zawartych w rozporządzeniu UE odnoszących się do dodatków do żywności. Przewidziano również możliwość schłodzenia cydru jakościowego zagęszczonym sokiem jabłkowym. Natomiast perry – sokiem gruszkowym a wina owocowego – sokami owocowymi.
Coraz więcej producentów w Polsce
Przepisy były bardzo potrzebne, ponieważ z roku na rok rośnie liczba producentów na rynku wina w Polsce.
Obecnie do ewidencji producentów win prowadzonej przez KOWR wpisanych jest 330 podmiotów gospodarczych, podczas, gdy jeszcze 5 lat temu było to zaledwie 150 podmiotów.
W sumie w sezonie 2020/2021 podmioty te wyprodukowały 14 170 hektolitrów wina. Prognozy KOWR na rok 2021/2022 mówią o 19 656 hektolitrach trunku. Dla porównania: 5 czy 6 lat temu produkcja kształtowała się na poziomie 5-6 tys. hektolitrów i podskoczyła dopiero w sezonie 2018/2019.
Czytaj też: https://www.pprol.pl/marcin-bancerowski-wina-owocowe-to-smak-i-emocje/