Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych? Mamy wpływ na bezpieczeństwo żywności. Oto kluczowe zasady postępowania.
Chociaż za bezpieczeństwo żywności dostępnej na rynku odpowiadają producenci, to od momentu zakupu odpowiedzialność ta spada na nas – konsumentów. Mowa tu o zachowaniu właściwej higieny w kuchni, o odpowiednim przygotowywaniu potraw oraz ich przechowywaniu.
Tymczasem około 60% Europejczyków uważa, że informacje dostępne na temat bezpieczeństwa żywności są zbyt techniczne i trudne do zrozumienia. Tak wynika z zeszłorocznego badania przeprowadzonego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z IPSOS.
W ramach hasła #Safe2EatEU („Jedz bezpiecznie”) EFSA oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna dzielą się informacjami o tym, jak o zdrowie swoje i swoich najbliższych zadbać we własnej kuchni oraz podczas zakupów. Te proste do wprowadzenia nawyki sprawią, że nie tylko będziemy się cieszyć pysznym, zdrowym jedzeniem. Ale też będziemy mogli się ustrzec przed konsekwencjami wynikającymi z niewłaściwego postępowania z żywnością po jej zakupie.
7 kroków prowadzących do bezpieczeństwa żywności
1. Utrzymanie czystości
Bakterie przenoszone przez żywność są niewidoczne dla oczu – to, że ich nie widzimy, nie oznacza, że ich tam nie ma. Najważniejszą zasadą jest mycie rąk – zarówno przed kontaktem z żywnością, podczas jej przygotowywania, jak i po wyjściu z toalety. Powinniśmy także myć i odkażać powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas gotowania. Chrońmy również kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
2. Sprawdzanie żywności w sklepie
Podczas zakupów sprawdzajmy, czy wybrane przez nas produkty nie noszą śladu zepsucia oraz czy są właściwie przechowywane. Wyróbmy w sobie nawyk czytania etykiet na produktach. Znajdziemy na nich między innymi nazwę żywności, wykaz składników (w tym alergenów), informacje o warunkach przechowywania, o dacie minimalnej trwałości lub terminie przydatności do spożycia, o wartości odżywczej, a także o adresie podmiotu wprowadzającego produkt do obrotu.
3. Oddzielanie żywności surowej od gotowanej
Gdy pakujemy zakupy w sklepie, oddzielajmy warzywa i owoce od chemii gospodarczej, surowego mięsa, owoców morza czy jaj. Przy przygotowywaniu dań z surowego mięsa używajmy oddzielnego sprzętu, np. noży i desek do krojenia. Przechowujmy żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z tą już ugotowaną.
4. Bezpieczeństwo żywności – dokładne gotowanie
Gotowanie zabija groźne bakterie. Bezpieczne gotowanie polega na zastosowaniu właściwej temperatury podczas obróbki termicznej. Żywność taką jak zupy czy sosy doprowadzajmy do wrzenia. Mięso i ryby smażmy bądź pieczmy do czasu, aż będziemy mieć pewność, że soki z ich wnętrza nie są różowe. Wcześniej przygotowaną żywność odgrzewajmy przed spożyciem do temperatury powyżej 70°C.
5. Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze
Świeże produkty schładzajmy w ciągu dwóch godzin od zakupu. Jeśli nie planujemy jeść żywności w ciągu kilku najbliższych dni, po prostu umieśćmy ją w zamrażalniku. Tuż przed podaniem gotowanych potraw utrzymujmy ich wysoką temperaturę (powyżej 60°C).
6. Prawidłowe mrożenie żywności
Żywność mrożoną przechowujmy od 1 do 12 miesięcy (w zależności od jej rodzaju). Zamrażajmy ją przed upływem terminu przydatności do spożycia. Nie zamrażajmy jednak niczego dwukrotnie (czyli po uprzednim rozmrożeniu).
7. Używanie bezpiecznej wody i żywności
Korzystajmy z bezpiecznej wody i wybierajmy żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko. Myjmy owoce i warzywa, zwłaszcza jeśli jemy je na surowo (ale nie myjmy surowego mięsa, zwłaszcza drobiowego, aby nie doprowadzić do zanieczyszczeń krzyżowych). Nie jedzmy też żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.