Od XVI wieku trwa dyskusja o tym, czy okowitę pierwsi pędzili bojarzy moskiewscy czy polscy sarmaci. W obecnej sytuacji, uruchamiając naszą przedsiębiorczość, możemy dołożyć współczesny akcent do tego szlachetnego sporu. Destylaty zasługują na nowe otwarcie.
Rzemieślnicze destylaty to dziś szansa na zagospodarowanie części nadwyżek polskich miękkich owoców. A także na promocję lokalnej i regionalnej przedsiębiorczości.
Nie może być tak, że marki dominujące w produkcji alkoholi, w sposób nieuzasadniony zawłaszczają sobie przestrzeń dystrybucyjną i konsumpcyjną.
Destylaty mogą być jednym z elementów tworzenia tożsamych marek gastronomicznych i tym samym promocji Polski jako kraju nie tylko posiadającego korzystne walory klimatu umiarkowanego, ale także oryginalną i atrakcyjną ofertę agroturystyczną.
– Stowarzyszenie Zostań w Polsce, jako wydawca Polskiego Portalu Rolniczego i Konsumenckiego, będzie popierało działania Prezesa ZPP w tej kwestii – powiedział Karol Dobrowolski, prezes Stowarzyszenia Zostań w Polsce.
Zobacz też: https://www.pprol.pl/list-otwarty-prezesa-zpp-do-liderow-politycznych/