20 września 2025

Bitwy Regionów 2025 – kulinarne święto województwa łódzkiego

Województwo łódzkie ponownie stało się areną wyjątkowej, pachnącej świeżym chlebem i ziołami rywalizacji. Zakończyły się eliminacje I etapu jubileuszowej, dziesiątej edycji konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów 2025”, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

To wydarzenie, które od lat łączy w sobie smak, tradycję i lokalną dumę. Na stołach pojawiają się przepisy przekazywane w rodzinach od pokoleń, produkty z pobliskich pól i ogrodów, a także potrawy, które mówią więcej o historii miejsca niż niejeden podręcznik.

Smaki z duszą i historią

„Bitwa Regionów” to nie tylko konkurs – to opowieść o polskiej wsi w pigułce. W tle każdego talerza kryje się historia – o babci, która uczyła wnuki lepić pierogi, o letnich zbiorach truskawek w ogrodzie, o zapachu świeżo pieczonego chleba, który wieczorem wypełniał całą kuchnię.

W tegorocznych łódzkich eliminacjach po raz kolejny udowodniono, że tradycyjna kuchnia potrafi zaskakiwać nie tylko smakiem, ale i formą. Obok klasycznych żurów czy kapuśniaków pojawiały się potrawy o intrygujących nazwach, które same w sobie zachęcały do spróbowania. Celem konkursu jest promowanie tradycyjnej kuchni regionalnej, opartej na lokalnych produktach i dawnych recepturach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Koła Gospodyń Wiejskich rywalizują w przygotowaniu tradycyjnej potrawy, charakterystycznej dla swojego regionu. Dania oceniane są przez jury złożone z ekspertów kulinarnych i znawców historii regionu, przedstawicieli instytucji rolniczych.

Kulinarna mapa łódzkich eliminacji

Eliminacje I etapu rozgrywały się w pięciu klimatycznych lokalizacjach. Każda miała swój rytm, zapach i smak, a atmosfera wydarzeń udowadniała, że kuchnia najlepiej smakuje w plenerze, wśród ludzi, muzyki i śmiechu.

Kościerzyn – 24 maja

Targi Rolniczo-Ogrodnicze były idealnym tłem dla inauguracji X edycji konkursu. Na stoiskach królowały domowe chleby, nalewki, marynowane grzybki i mięsa wędzone tradycyjnymi metodami.

  • 1. miejsce – KGW Suliszewiczanki: „Cyc kaczki na kole od taczki” – nazwa wywołała uśmiech, ale smak potrawy wzbudził szczery zachwyt jury.
  • 2. miejsce – KGW Marzęcice: „Domowy przysmak z wędzonym pstrągiem, chrzanem i wiejskim serkiem”.
  • 3. miejsce – KGW Pieczyska: „Kluski na gaciach” – przykład, że prostota i humor mogą iść w parze z doskonałym smakiem.

Rawa Mazowiecka – 31 maja

Podczas Dni Miasta Rawa Mazowiecka sześć powiatów rywalizowało w cieniu ratusza. Aromat gotującego się żuru mieszał się z zapachem pieczonych mięs.

  • 1. miejsce – KGW „Otwarty Krąg” z Wygnanowa: „Żur Opoczyński”.
  • 2. miejsce – KGW „Zakręceni” z Kędziorek: „Kluski żelazne z żeberkiem”.
  • 3. miejsce – KGW Chodnów: „Tradycyjne gołąbki w liściach kapusty”.

Kulinarna mapa łódzkich eliminacji

Łęczyca – 1 czerwca

Dziedziniec Zamku w Łęczycy stał się tego dnia kulinarną sceną – zamek, muzyka i zapach kapuśniaku tworzyły prawdziwie sarmacką atmosferę.

  • 1. miejsce – KGW Wzniesień Łódzkich: „Kapuśniak z kaszą jęczmienną i prażokami”.
  • 2. miejsce – KGW Trzy Stawy: „Knedle z truskawką i zasmażana kapusta z czipsami z boczku”.
  • 3. miejsce – Stowarzyszenie Promocji Niewiesza i Okolic: „Kluchy ziemniaczane z boczkiem wędzonym łuskanym”.

Szadek – 28 czerwca

Podczas Dni Szadku amfiteatr zamienił się w kulinarną arenę. Zapach pieczonych mięs, świeżych ziół i domowych ciast unosił się w powietrzu. Publiczność głośno dopingowała swoje drużyny, a stoły uginały się pod ciężarem potraw.

  • 1. miejsce – KGW w Branicy: ”Barszcz biały na mięsie z królika zakwaszany sokiem z Kapusty Kiszonej
  • 2. miejsce – KGW Szadkowskie Koło Gospodyni i Gospodarzy w Szadku: „ Zupa Krem z pokrzywy”
  • 3. miejsce – KGW w Niedyszynie: „Zacierajki”

Sulejów – 15 sierpnia

Podczas obchodów Dni Sulejowa Koła Gospodyń Wiejskich zmierzyły się w kulinarnej rywalizacji. Było pysznie, tradycyjnie i z pasją – bo każda potrawa to nie tylko smak, ale i kawałek historii naszej wsi.

  • 1. miejsce – KGW w Idzikowicach: ”Zrazy z karkówki z kiszonej kapusty i grzybów z pokrzywowymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i kalarepy”
  • 2. miejsce – KGW w Grębenicach: „Polędwica wieprzowa w towarzystwie grzybów z makaronem”
  • 3. miejsce – KGW „Słowiańska Krew” Karolinów i Bilska Wola: „Kartoflanka z prążkami boczkiem i grzybami leśnymi”

Nie tylko rywalizacja

Jak mówią uczestnicy – w „Bitwie Regionów” nikt tak naprawdę nie przegrywa. Obok konkursowej adrenaliny jest czas na rozmowy, wymianę przepisów, degustacje i planowanie kolejnych wspólnych inicjatyw.

Wydarzenie promuje też ideę „Kupuj Świadomie – Produkt Polski”, przypominając, że wybierając produkty od lokalnych rolników i przetwórców, wspieramy rozwój wsi i gospodarki. „Bitwa Regionów” to jednak coś więcej niż tylko rywalizacja kulinarna – to święto kultury ludowej, integracja lokalnych społeczności i okazja do promowania rolnictwa, patriotyzmu konsumenckiego oraz idei „Kupuj Świadomie – Produkt Polski”.

Wielki finał przed nami

Podsumowując: Najlepsi z najlepszych spotkają się 31 sierpnia 2025 r. w Piotrkowie Trybunalskim podczas wydarzenia ROL-SZANSA. Tam rozegrany zostanie finał wojewódzki. Zwycięzcy pojadą na PGE Narodowy w Warszawie, by 6 września 2025 r. walczyć w ogólnopolskim finale.

Organizatorzy podkreślają, że w tych potrawach jest coś więcej niż smak – jest w nich serce polskiej wsi, pracowitość i pasja, której nie da się podrobić.

Więcej informacji na www.bitwaregionow.pl

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.