18 maja 2025
Fot. Canva

Bakteriofagi – jak je wykorzystać w rolnictwie

Poznaj bakteriofagi. Można je wykorzystać w medycynie, weterynarii, rolnictwie, ale też w gastronomii przy odkażaniu produktów spożywczych.

Stosowanie antybiotyków w ogóle, a w szczególności ich masowe stosowanie w rolnictwie, ma negatywny wpływ na środowisko. Dlatego wiele firm badawczych od lat poszukuje skutecznych sposobów, aby temu zaradzić. Pomocne mogą być bakteriofagi.

Za początek nowoczesnej ery antybiotykoterapii uznajemy odkrycie penicyliny w 1928 roku przez Alexandra Fleminga. Antybiotyki nie tylko ratowały życie, ale przyczyniły się do ogromnego rozwoju medycyny. Ich wprowadzenie miało wpływ na wydłużenie oczekiwanej długości życia.

Okazało się jednak, że bakterie potrafią uodpornić się na działanie antybiotyków. Pomimo tego, że w latach 60. i 80. przemysł farmaceutyczny wprowadzał wciąż nowe antybiotyki, problemu oporności nie dało się rozwiązać. A liczba nowych leków, które można wprowadzić do użytku, skurczyła się.

Dziesiątki lat po tym jak antybiotyki zostały zastosowane po raz pierwszy, infekcje bakteryjne ponownie stały się zagrożeniem. A to ze względu na pojawienie się bakterii opornych na ich działanie. Na całym świecie antybiotyki były i są używane w dużych ilościach. Prowadzi to do coraz szybszego rozprzestrzeniania się szczepów bakterii na nie odpornych. W wyniku doboru naturalnego pojawiają się coraz silniejsze bakterie. Nieprawidłowe stosowanie antybiotyków (wybór, długość, dawka itp.) dodatkowo pogłębia ten problem.

Bakteriofagi na pomoc

Dużą część wszystkich stosowanych na świecie antybiotyków używa się w rolnictwie, w celu uzyskanie większej wydajności. Antybiotyki stosuje się leczniczo, profilaktycznie i jako suplement wzrostu u zwierząt rzeźnych. Stosowanie antybiotyków w ogóle, a w szczególności ich masowe stosowanie w rolnictwie, ma negatywny wpływ na środowisko. Około 90% antybiotyków podawanych zwierzętom, te wydalają z kałem i moczem. Trafiają do gleby oraz wód gruntowych.

Opisane powyżej zjawisko jest bardzo groźne. Dlatego wiele firm badawczych od lat poszukuje skutecznych rozwiązań, aby temu zaradzić. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest zastosowanie bakteriofagów. Bakteriofagi to wirusy bakteryjne, które występują w środowisku naturalnym. Wirus kojarzy nam się z chorobą, czymś niebezpiecznym. Tymczasem bakteriofagi są bezpieczne, nie atakują naszych komórek, tylko komórki bakteryjne. Można je wykorzystać w medycynie, weterynarii, rolnictwie, ale też w gastronomii przy odkażaniu produktów spożywczych.

Trzymajmy kciuki za bakteriofagi. Mamy nadzieję, że wkrótce produkty zawierające te przyjazne mikroorganizmy, będą powszechnie dostępne i powstrzymają kryzys antybiotykoodporności.

Zobacz też: https://www.pprol.pl/mniejszy-kuzyn-bobu-niedoceniany-bobik/

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.