12 kwietnia 2024
Szukaj
Close this search box.

Mniejszy kuzyn bobu – niedoceniany bobik

Doceniajmy bobik . Dzięki zastosowaniu bobiku w kuchni, prócz poprawy naszego zdrowia, możemy przyczynić się do ochrony klimatu.

Bobik (Vicia faba), należący do rodziny roślin bobowatych, w Polsce jest cenioną rośliną pastewną. Spośród roślin bobowatych wyróżnia się najwyższym potencjałem plonotwórczym. W naszym klimacie uprawiany jest głównie na nasiona, słomę i kiszonkę. Bobik jest odporny na działanie patogenów. A dzięki rozwiniętemu systemowi korzeniowemu poprawia strukturę gleby: zwiększa zawartość próchnicy i pełni funkcję magazynu węgla.

Bobik może być doskonałą alternatywą dla soi. Sprowadza się ją często z Ameryki Południowej, co przyczynia się do zwiększenie śladu węglowego. Zapotrzebowanie na soję jest coraz większe. Ponieważ liczba osób przechodzących na dietę fleksitariańską i włączających produkty z soi takie jak: mleko, serki, kotlety sojowe do swojej diety, rokrocznie wzrasta. Tymczasem produkty zastępujące mięso i mleko mogą być produkowane z bobiku.

Bobik jest dobry dla klimatu. Jest rośliną o dużej zawartości białka. Ma doskonały profil aminokwasowy, w tym dużą zawartość lizyny. Dodatkowo zawiera mniej fitoestrogenów niż soja. Bobik jest źródłem potasu, sodu, magnezu, żelaza i witamin A, D oraz B6 i B12. Ponadto sprzyja redukcji złego cholesterolu we krwi.

Bobik na talerzu

Możliwości włączenie tego mniejszego kuzyna bobu do naszej diety są szerokie. Jest on spożywany w regionie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Stanowi tam składnik dań takich jak: falafele, kotleciki, pasty. Dzięki zastosowaniu bobiku w kuchni, prócz poprawy naszego zdrowia, możemy przyczynić się do ochrony klimatu. W efekcie żyć w sposób bardziej zrównoważony, zgodny z naturą.

Wiele firm już teraz zastanawia się nad opracowaniem nowych produktów z zastosowaniem bobiku. Przykładowo firma Forvite wraz z partnerami (Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu oraz z Siecią Badawczą Łukasiewicza – Poznański Instytut Technologiczny w ramach projektu B+R, WegePro-Nutriteh) opracowuje nowy produkt z bobiku. Projekt w ramach rządowego programu NUTRITECH-Żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu, współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Partner portalu

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.