Bobik (Vicia faba), należący do rodziny roślin bobowatych, w Polsce jest cenioną rośliną pastewną. Spośród roślin bobowatych wyróżnia się najwyższym potencjałem plonotwórczym. W naszym klimacie uprawiany jest głównie na nasiona, słomę i kiszonkę. Bobik jest odporny na działanie patogenów. A dzięki rozwiniętemu systemowi korzeniowemu poprawia strukturę gleby: zwiększa zawartość próchnicy i pełni funkcję magazynu węgla.
Bobik może być doskonałą alternatywą dla soi. Sprowadza się ją często z Ameryki Południowej, co przyczynia się do zwiększenie śladu węglowego. Zapotrzebowanie na soję jest coraz większe. Ponieważ liczba osób przechodzących na dietę fleksitariańską i włączających produkty z soi takie jak: mleko, serki, kotlety sojowe do swojej diety, rokrocznie wzrasta. Tymczasem produkty zastępujące mięso i mleko mogą być produkowane z bobiku.
Bobik jest dobry dla klimatu. Jest rośliną o dużej zawartości białka. Ma doskonały profil aminokwasowy, w tym dużą zawartość lizyny. Dodatkowo zawiera mniej fitoestrogenów niż soja. Bobik jest źródłem potasu, sodu, magnezu, żelaza i witamin A, D oraz B6 i B12. Ponadto sprzyja redukcji złego cholesterolu we krwi.
Bobik na talerzu
Możliwości włączenie tego mniejszego kuzyna bobu do naszej diety są szerokie. Jest on spożywany w regionie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Stanowi tam składnik dań takich jak: falafele, kotleciki, pasty. Dzięki zastosowaniu bobiku w kuchni, prócz poprawy naszego zdrowia, możemy przyczynić się do ochrony klimatu. W efekcie żyć w sposób bardziej zrównoważony, zgodny z naturą.
Wiele firm już teraz zastanawia się nad opracowaniem nowych produktów z zastosowaniem bobiku. Przykładowo firma Forvite wraz z partnerami (Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu oraz z Siecią Badawczą Łukasiewicza – Poznański Instytut Technologiczny w ramach projektu B+R, WegePro-Nutriteh) opracowuje nowy produkt z bobiku. Projekt w ramach rządowego programu NUTRITECH-Żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu, współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.