14 marca 2025

Warzywa i owoce – oto główne wyzwania przetwórstwa w Polsce

Trzy kluczowe wyzwania, przed jakimi stoi branża przetwórstwa warzywno-owocowego w Polsce dotyczą dwóch z trzech kluczowych segmentów jej łańcucha wartości: produkcji pierwotnej oraz samego przetwórstwa.

Trzy kluczowe wyzwania, przed jakimi stoi branża przetwórstwa warzywno-owocowego w Polsce dotyczą dwóch z trzech kluczowych segmentów jej łańcucha wartości: produkcji pierwotnej oraz samego przetwórstwa (B2B, B2C i z przeznaczeniem na eksport) – mówi Jakub Jakubczak, analityk sektora food&agri BNP Paribas Bank Polska S.A. przywołując dane rynkowe z ostatnich dziesięciu lat.

Ekspert wskazuje na zmiany poziomów produkcji, wzrost cen surowców i kosztów produkcji, a także wzrost cen energii, co w przypadku przetwórstwa, które jest bardzo energochłonnym segmentem produkcji rolnej, ma kluczowe znaczenie.

Źródło: Agronomist

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.