Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej wzięło pod lupę miód. Z 320 przebadanych próbek importowanego miodu aż 147 były podróbkami. Zawierały one m.in. takie substancje jak syropy cukrowe wytwarzane z ryżu, pszenicy lub buraków cukrowych. „Zgodnie z przepisami europejskimi wszelkie dodatki są zabronione” – przypomina centrum.
Próbki trafiały do JRC prosto z punktów granicznych – głównie w portach europejskich – w okresie od listopada 2021 do lutego 2022. „Kontrolujący zwrócili także uwagę na stosowanie dodatków i barwników w celu fałszowania prawdziwego botanicznego źródła miodu. A także maskowania prawdziwego pochodzenia geograficznego produktu przez zacieranie informacji o identyfikowalności i usuwanie pyłków” – czytamy w komunikacie JRC.
Z raportu centrum wynika, że większość fałszowanego miodu pochodzi z Chin i Turcji.
Unia Europejska importuje rocznie ok. 175 tys. ton miodu rocznie. Czyni ją to drugim, po Stanach Zjednoczonych, co do wielkości importerem na świecie.