13 stycznia 2025

Niemal połowa miodu sprowadzanego do Unii Europejskiej to podróbki

46 proc. miodu importowanego do krajów Unii Europejskiej to podróbki - ostrzega Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC).

Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej wzięło pod lupę miód. Z 320 przebadanych próbek importowanego miodu aż 147 były podróbkami. Zawierały one m.in. takie substancje jak syropy cukrowe wytwarzane z ryżu, pszenicy lub buraków cukrowych. „Zgodnie z przepisami europejskimi wszelkie dodatki są zabronione” – przypomina centrum.

Próbki trafiały do JRC prosto z punktów granicznych – głównie w portach europejskich – w okresie od listopada 2021 do lutego 2022. „Kontrolujący zwrócili także uwagę na stosowanie dodatków i barwników w celu fałszowania prawdziwego botanicznego źródła miodu. A także maskowania prawdziwego pochodzenia geograficznego produktu przez zacieranie informacji o identyfikowalności i usuwanie pyłków” – czytamy w komunikacie JRC.

Z raportu centrum wynika, że większość fałszowanego miodu pochodzi z Chin i Turcji.

Unia Europejska importuje rocznie ok. 175 tys. ton miodu rocznie. Czyni ją to drugim, po Stanach Zjednoczonych, co do wielkości importerem na świecie.

Czytaj też: https://www.pprol.pl/europejski-sektor-pszczelarski-na-krawedzi-kryzysu-trzeba-powstrzymac-naplyw-podrabianego-miodu/

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.