
Podczas weekendu targowego na polskim stoisku narodowym na Internationale Grüne Woche 2024 w Berlinie rej wodziły przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich Szaflary z woj. małopolskiego. Panie wygrały wcześniej VIII edycję „Bitwy Regionów”. Wyjazd na targi w Berlinie był nagrodą dodatkową. Ufundował ją Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
KGW Szaflary zachwyciło wyjątkową prezentacją przysmaków z Podhala. Podczas degustacji goście mieli okazję skosztować popisowe dania. Zaczynali od kwaśnicy z żeberkiem i kluskami, oscypków, w tym także wędzonych z boczkiem i żurawiną podawanych z grilla. Potem szły wytrawne babeczki z bryndzą i mięsem. Na deser jabłecznik i bezy.

Weekend na Grüne Woche był pełen kulinarnych wrażeń. Pokazy gotowania na żywo w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Szaflary przyciągnęły tłumy gości. Gospodynie przygotowały moskole z dodatkami: bryndzą i masłem czosnkowym. To placki z gotowanych ziemniaków – góralskie danie o bardzo długiej tradycji. Wśród członkiń KGW Szaflary są prawdziwe mistrzynie w ich wykonaniu.
Podczas drugiego pokazu przedstawicielki KGW przyrządziły jorkę, czyli jagnięcinę, z kapustą zasmażaną po szaflarzańsku. Fama o stoisku poszła po targach. Odwiedzili je m.in. Czesław Siekierski, minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Leszek Iwaniuk, zastępca dyrektora generalnego KOWR.
Przypomnijmy, że „Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Natomiast udział KGW w targach – wyjątkową promocją rodzimej żywności regionalnej. A także doskonałą okazją do zaprezentowania polskich tradycji kulinarnych poza granicami kraju.
Fot: KGW Szaflary
Źródło: https://www.gov.pl/web/kowr/laureat-bitwy-regionow-2023-na-grne-woche
Zobacz też: https://www.pprol.pl/kola-gospodyn-wiejskich-czas-na-sprawozdania/