15 lutego 2025

Dyrektywy śniadaniowe: ile owoców w dżemie i cukru w soku

Soki, dżemy, miód, mleko mają być lepsze dla naszego zdrowia. Na słono czy słodko - Unia nowelizuje nam dyrektywy śniadaniowe

Unia Europejska nowelizuje przepisy dotyczące wybranych „śniadaniowych” produktów spożywczych, m.in. dżemów, miodów i soków owocowych. Aktualizacja tzw. dyrektyw śniadaniowych ma pomóc konsumentom dokonywać bardziej świadomych i zdrowych wyborów zakupowych, a także ograniczyć nieuczciwą konkurencję i nadużycia w branży rolno-spożywczej.

W powszechnej opinii śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Słodkie śniadania są typowe dla krajów takich jak Francja czy Włochy. Jednak również w Polsce wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tostów z miodem lub dżemem oraz szklanki soku owocowego. Sęk w tym, że produkty takie jak dżem, miód czy sok mogą zawierać sporo cukru, którego szkodliwość potwierdzają badania. W trosce o zdrowie konsumentów Komisja Europejska zaktualizowała przepisy tzw. dyrektyw śniadaniowych. Odnoszą się one do wielu popularnych produktów spożywanych nie tylko na śniadanie.

Dyrektywy śniadaniowe: w trosce o zdrowie konsumentów

Dyrektywy śniadaniowe to zbór siedmiu regulacji unijnych uchwalonych ponad 20 lat temu. Ustalają one zasady dotyczące definicji, składu, znakowania etc. różnych produktów spożywczych i rolnych. Takich, które w wielu krajach powszechnie spożywane są przede wszystkim na śniadanie (np. miód, dżemy i marmolady, soki, kawa).

Nowe regulacje dotyczą głównie miodów, dżemów, soków, nektarów i mleka konserwowanego (odwodnionego). Mają na celu przede wszystkim zwiększenie ochrony konsumentów i ułatwienie im podejmowania świadomych i zdrowych wyborów zakupowych. Intencją Komisji Europejskiej było również ograniczenie nieuczciwej konkurencji, szczególnie w handlu miodem.

Nowe obowiązki dla producentów i przetwórców

Najważniejsze zmiany dotyczą następujących produktów:

  • Soki i nektary

Dla wielu konsumentów różnica między sokiem owocowym a nektarem nie jest oczywista. Nektar jest mieszaniną soku owocowego z wodą i cukrem, zaś sok powstaje przez wyciskanie owoców.

Aktualne regulacje narzucają producentom obowiązek rozróżnienia nektaru owocowego (który może zawierać dodatkowy cukier) od soku owocowego (który nie może zawierać dodatku cukru). Jednak wciąż kwestia ta wzbudza wątpliwości i bywa obszarem nadużyć. W związku z tym, na mocy nowych przepisów sok owocowy będzie mógł mieć oznaczenie, że zawiera „tylko naturalnie występujące cukry”. Dodatkowo, jeśli producent usunął z soku minimum 30 procent naturalnie występujących cukrów, może taki sok nazwać na opakowaniu „sokiem owocowym o obniżonej zawartości cukru”. Co ważne, metoda ograniczania naturalnych cukrów musi być metodą dozwoloną dyrektywą. A producent nie może dosładzać sztucznie takiego soku, aby zmienić jakiekolwiek jego cechy (np. smak czy konsystencję).

  • Miód

Nowe przepisy mają również przeciwdziałać oszustwom związanym z miodem. Podstawową kwestią, która została uregulowana jest oznaczenie źródła jego pochodzenia. Dziś konsument kupujący miód może zobaczyć na etykiecie napis: „mieszanka miodów z UE i niepochodzących z UE”. Może to oznaczać, że miód polski wymieszano np. z chińskim, w nieznanych proporcjach. Nowa dyrektywa zarządza wyraźne wskazanie na etykiecie kraju (-ów) pochodzenia miodu wraz z procentowym oznaczeniem każdego z nich w przypadku mieszanki. Dzięki tym zmianom pszczelarze oraz konsumenci będą lepiej chronieni przed zafałszowanym miodem.

Dyrektywy śniadaniowe – lepszy skład

  • Dżemy, galaretki i marmolady

Mało kto potrafi rozróżnić definicją dżem, marmoladę, konfiturę i powidła. Nowe przepisy porządkują kwestię nazewnictwa marmolady. A także zwiększają wymaganą minimalną ilość owoców używanych do produkcji dżemów i galaretek. Wcześniej było to min. 350 g na 1 kg gotowego produktu w wersji podstawowej, teraz będzie to min. 450 g. W wersji „ekstra” dżem będzie musiał zawierać minimum 50 procent owoców (wcześniej było to 45 procent).

  • Mleko konserwowane

Częściowo lub całkowicie odwodnione mleko konserwowane przeznaczone do spożycia przez ludzi musi spełniać wymagania przewidziane w dyrektywie 2001/114/WE. Nowe przepisy umożliwiają produkcję niektórych rodzajów mleka konserwowanego z obniżoną zawartością laktozy lub bez niej.

Kupując dżemy, soki owocowe czy miód konsumenci powinni mieć dostęp do precyzyjnej informacji na temat składu i pochodzenia wybranego produktu. Nowe przepisy nie tylko zapewnią takie informacje, ale mają również sprawić, że produkty te będą miały lepszy dla naszego zdrowia skład.

Źródło: agronomist.pl

Zobacz też: https://www.pprol.pl/falszywy-miod-zalewa-unijny-rynek/

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.