17 maja 2024
Szukaj
Close this search box.

Dwie dekady przemian polskiego rolnictwa

W ciągu ostatnich dwóch dekad polskie rolnictwo zanotowało imponujący postęp. Zobacz liczby za i przeciw wejściu do Unii.

Dziś, po 20 latach od wejścia Polski do UE, 57,5 proc. mieszkańców obszarów wiejskich deklaruje, że gdyby referendum dotyczące członkostwa w Unii Europejskiej odbyło się obecnie, to zagłosowałoby „za”. Jedynie 10,9 proc. byłoby „przeciw”. Tak wynika z badania „Polska wieś i rolnictwo 2023 r.”

Po wstąpieniu Polski do UE na obszarach wiejskich w bardzo szybkim tempie następowała transformacja sektora rolno-spożywczego i spadek poziomu bezrobocia. Przy równoczesnym rozwoju przedsiębiorczości, również w zakresie działalności niezwiązanej z rolnictwem. W latach 2004-2022 wzrosła prawie dwukrotnie liczba osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą na terenach wiejskich w przeliczeniu na 100 tys. osób w wieku produkcyjnym – to wzrost o 5493, z 7701 do 13194 – a stopa bezrobocia spadła z 17,6 proc. do zaledwie 3,3 proc.

Zmiany strukturalne

Transformacji sektora rolno-spożywczego towarzyszyły głębokie zmiany strukturalne w rolnictwie. Od momentu wejścia Polski do UE rośnie średnia powierzchnia użytków rolnych w jednym gospodarstwie rolnym. Z 8,7 ha przed akcesją do 11,1 ha w 2020 r.

Kolejne lata po wstąpieniu do UE wiązały się ze wzrostem liczby średnich i dużych gospodarstw rolnych w Polsce. W tym w szczególności tych o powierzchni powyżej 20 ha. Przed wstąpieniem Polski do UE wartość dodana rolnictwa osiągała 6,8 mld euro, natomiast w roku 2023 wzrosła do 22,1 mld euro. Dochody na pełnozatrudnionego rolnika zwiększyły się od 2004 r. ponad 2,5-krotnie.

Rozwój handlu zagranicznego

Polski sektor rolno-spożywczy przed 2004 r. był bardzo słabo związany z rynkami zagranicznymi. Polska była importerem netto żywności. Eksport w 2002 r. nie przekraczał 3,6 mld euro, a import był wyższy o około 400 mln euro. W okresie członkostwa Polski w UE nastąpił znaczący wzrost eksportu polskiego sektora rolno-spożywczego, zwiększając jego udział w Jednolitym Rynku Europejskim. Wartość eksportu polskiej żywności w 2023 r. wzrosła do 51,8 mld euro. Stanowi to ponad 10-krotny wzrost w porównaniu do okresu przed akcesją. Dodatnie saldo handlowe przekroczyło 18,6 mld euro. Jest kilkukrotnie wyższe niż cały eksport rolno-spożywczy przed członkostwem.

Rozwój eksportu był możliwy m.in. dzięki modernizacji gospodarstw rolnych i unowocześnieniu przetwórstwa rolno-spożywczego przy wykorzystaniu środków unijnych. W wielu branżach produkcji – np. drobiu, owoców (przede wszystkim jabłek) i warzyw (zwłaszcza buraków cukrowych), zbóż i mleka – Polska należy do ścisłej czołówki europejskiej.

Dwie dekady przemian

Pomimo wielu wyzwań i pojawiających się trudności bilans 20 lat obecności polskiego rolnictwa i obszarów wiejskich w UE wypada zdecydowanie korzystnie. W ciągu ostatnich dwóch dekad polskie rolnictwo zanotowało imponujący postęp. W efekcie jego rola w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego i w gospodarce kraju jest istotna.

Rozwój handlu rolno-spożywczego stanowi jeden z kluczowych elementów polskiego sukcesu gospodarczego w obszarze rolnictwa. Ponadto odzwierciedla korzyści z integracji Polski z europejskimi strukturami rolnymi.

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.