21 maja 2024
Szukaj
Close this search box.

Dostęp do bezpiecznej żywności to warunek zdrowia społeczeństwa

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Dzień ten przypomina nam, że bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas i jest doskonałą okazją do podkreślenia jak ważne są wysiłki na rzecz zmniejszenia ryzyka chorób przenoszonych przez żywność.
Burak Dieta
Burak Dieta

Przy tej okazji rozmawiamy z Pauliną Sujką, Dyrektorką RSP-Gastro Sp. z o.o., która jest właścicielem marki Burak Dieta, oferującej diety pudełkowe.

Czemu bezpieczna żywność jest tak kluczową kwestią, jakie podmioty są odpowiedzialne za zapewnienie bezpieczeństwa żywności?

Powszechny dostęp do bezpiecznej żywności to warunek konieczny dla zapewnienia dobrego stanu zdrowia społeczeństwa. Jest to kwestia wspólnej odpowiedzialności rządów, producentów, środowisk akademickich, jak i konsumentów. Wszyscy w tym łańcuchu mamy rolę do odegrania, aby zapewnić że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i nie szkodzi naszemu zdrowiu. Należy jednak pamiętać o niezwykle istotnej roli konsumentów, czyli ostatniego ogniwa w tym łańcuchu.

Konsumenci powinni dokonywać rozsądnych wyborów w sprawach żywieniowych, budować zdrowe nawyki żywieniowe, co często podkreślamy w przekazach Burak Dieta. Ważna jest również edukacja dotycząca zasad higieny podczas przygotowywania posiłków, podczas kontaktu z produktami czy też na temat możliwych zagrożeń wynikających ze spożycia skażonej żywności.

W jaki sposób Burak Dieta dba o bezpieczeństwo żywności, która następnie trafia do diet?

Nasz zakład produkcyjny spełnia wszelkie niezbędne wymogi bezpieczeństwa i higieny pracy z żywnością. Są to podstawowe zasady, takie jak korzystanie z produktów od sprawdzonych producentów, zachowanie czystości rąk i powierzchni pracy, aby zapobiegać zakażeniom. Dbamy też o rozdzielanie surowego jedzenia od ugotowanego, aby uniknąć przenoszenia się drobnoustrojów. Żywność przechowywana jest w odpowiednich temperaturach – wysokich lub niskich w zależności od potrzeby. Wszystko po to, by klienci mieli pewność, że trafia do nich bezpieczna żywność.

Jakie korzyści wynikają z zamawiania diet pudełkowych? Za co klienci cenią cateringi dietetyczne?

Korzyści jest bardzo dużo, zaczynając od tego, co podkreślałam już wcześniej – klient ma pewność, że otrzymuje produkt bezpieczny, dobrej jakości i przygotowany przez specjalistów. Posiłki są do tego różnorodne i odpowiednio zbilansowane przez dietetyków Burak Dieta, zapewniając odpowiednie ilości makroskładników. Diety pudełkowe są idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie holistyczne podejście do swojego zdrowia, zarówno fizycznego jak i psychicznego. Czas, który spędzamy w kuchni możemy przeznaczyć na spacer, jogging czy dobrą lekturę, czyli na aktywności, na które często go brakuje, a które są niezwykle ważne dla zachowania równowagi psychicznej. Niezależnie od tego, czy naszym celem jest pozbycie się zbędnych kilogramów, czy wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, diety pudełkowe przychodzą tu z dużą pomocą.

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.