15 lutego 2025

Bio Babalscy – 40 lat z ekologią i złote gody

Bio Babalscy: Odnajdujemy gatunki zbóż, które były uprawiane przed wiekami. Mają one cenne wartości ważne dziś dla odbiorców.

Babalski to nie tylko nazwisko. To symbol przełomu w podejściu do uprawy zbóż w Polsce. Dlatego tak trafne jest określenie: Mieczysław Babalski – polski ojciec odrodzenia orkiszu. Tej prastarej odmiany pszenicy, prozdrowotnej i cenniejszej od współcześnie uprawianych zbóż. Bio Babalscy to instytucja!

Niech nikogo nie zdziwi skromna nazwa placówki promieniującej swym działaniem na całą Polskę, a nawet dalej. Wytwórnia Makaronów Bio Aleksandry i Mieczysława a także Filipa Babalskich (Pokrzydowo 99 i 139, woj. Kujawsko-Pomorskie, pow. Brodnica, gmina Zbiczno).

Zboża sprzed wieków

Mieczysław Babalski działa w  Kujawsko-Pomorskim Stowarzyszeniu Producentów Ekologicznych Ekołan i w Stowarzyszeniu „Polska Ekologia”. Jest wszędzie tam, gdzie można przekonać konsumentów do żywności ekologicznej. On sam tak ocenia pozycję niezwykłej placówki:

– Do naszego gospodarstwa przyjeżdża bardzo wiele osób, które podziwiają naszą pasję i zamiłowanie do natury. Nasze produkty cieszą się ogromnym uznaniem i zainteresowaniem. Jesteśmy profesjonalistami w tym co robimy. Staramy się dopasować do oczekiwań klienta. Odnajdujemy gatunki zbóż, które były uprawiane przed wiekami. Mają one cenne wartości będące dziś bardzo ważną cechą dla świadomych klientów. Od wielu lat współpracujemy z Bankiem Genów w Radzikowie, skąd otrzymujemy nasiona zbóż. Po wielu latach rozmnażania możemy dopiero wykonać finalny produkt”

Nim Babalscy zetknęli się Bankiem Genów prowadzili w swoim gospodarstwie hodowlę warzyw i drzew owocowych (także starych odmian) bez agrochemii. To ich zaprowadziło do zbudowania firmy i marki – symboli żywności ekologicznej. Produkty firmy Babalskich można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. A także za pośrednictwem sklep internetowego. Założył i go prowadzi ich syn – Filip Babalski, obecnie zarządzający całą firmą.

Bio Babalscy – gwarancja jakości

Gdy w gospodarstwie Babalskich powstał sad i ogród, przyszedł czas na kolejny etap. To przetwarzanie ziarna na mąki, a następnie na wyjątkowe makarony. Początkowo wyrabianiem makaronu zajmowała się wyłącznie rodzina, z czasem liczebność załogi urosła do kilkunastu osób. Mieczysław Babalski podkreśla:

– Do makaronów mamy największy sentyment, ponieważ od nich zaczynaliśmy. Wytwarzamy je już prawie z każdego posiadanego ziarna. Są fantastyczne. Produkowane tylko z mąki i wody, co czyni je świetnym rozwiązaniem dla wegan, jak i osób, które chcą się po prostu zdrowo odżywiać.

Wszystkie produkty są w pełni ekologiczne. Jesteśmy najbardziej uznawanym producentem ekologicznej żywności w Polsce, jak i bardzo znanym w Europie. Posiadamy pierwszy w Polsce certyfikat, dający gwarancję jakości oraz wykluczenia syntetycznych środków chemicznych. Muszę podkreślić – wszystkie produkty są na bieżąco poddawane badaniom. Produkcja jest nadzorowana przez jednostkę certyfikującą, a jej indywidualny numer widnienie na naszych etykietach.

40 lat i złote gody

Już 40 lat jesteśmy rolnikami ekologicznymi – dodaje Aleksandra Babalska – chociaż początki nie były łatwe. Ale wszystko się udało i z perspektywy czasu wiemy, że było warto podjąć to wyzwanie. Dziś w naszej okolicy jest już coraz więcej rolników ekologicznych, a my współpracujemy z nimi. Do radosnych wieści należy fakt, że 25 stycznia 2025 roku przypadają złote gody małżeństwa. Nasza rodzina to dwie córki -Kasia, Ania, i syn Filip, który kontynuuje nasze dzieło.

Tu nie sposób pominąć opinii francuskiego lekarza Pierre Delbeta: „Żadna dziedzina ludzkiej działalności – nawet medycyna – nie ma takiego wpływu na zdrowie człowieka, jak  rolnictwo”. A jeśli jeszcze jest to rolnictwo ekologiczne i zamiłowanie do natury przeniesione do działalności biznesowej to osiąga się tak wspaniałe rezultaty jakimi się cieszy małżeństwo Aleksandry i Mieczysława Babalskich. Zajęcie się uprawą prapszenic i przetwórstwem ekologicznym, edukowanie konsumentów o tym co im daje żywność wysokiej jakości i aktywne powiększanie ekologicznego sektora rolno-spożywczego jest piękną kartą polskiej przedsiębiorczości. Umieszczoną też w Brytyjskiej Encyklopedii Osobistości Rzeczypospolitej Polskiej.

Sto lat dla Jubilatów!

Bohdan Juchniewicz

Zobacz też: https://www.pprol.pl/stowarzyszenie-polska-ekologia-buduje-relacje-handlowe/

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.