22 maja 2024
Szukaj
Close this search box.

Zapraszamy na VI Ogólnokrajową konferencję PSPO na temat śruty rzepakowej

Zapraszamy do udziału VI Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsnego”, która odbędzie się w dniu 19 października 2022 r. w Minikowie.

W ślad za systematycznie zwiększającą się produkcją oraz przerobem rzepaku w Polsce podąża rodzima podaż pasz rzepakowych. Zwiększenie ich wykorzystania w krajowym bilansie białka paszowego w przypadku produkcji bydła ma stosunkowo największy potencjał, dlatego wszystkich rolników, firmy paszowe, doradców żywieniowych oraz przedstawicieli organizacji branżowych i szeroko pojętej administracji rolniczej serdecznie zapraszamy do udziału w dorocznej konferencji PSPO poświęconej zagadnieniom stosowania śruty rzepakowej.

Celem szczegółowym tegorocznej, VI już odsłony wydarzenia jest budowanie świadomości hodowców bydła mięsnego na temat walorów śruty rzepakowej oraz praktycznych możliwości jej szerszego stosowania w codziennej praktyce produkcyjnej.

Udział w konferencji jest bezpłatny. Konferencja jest finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

VI Ogólnokrajowa konferencja PSPO na temat śruty rzepakowej pt.
„Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsnego”
Minikowo, 19 października 2022 r.

PROGRAM:

09.00 – 10.00 Rejestracja uczestników, powitalna kawa

10.00 – 10.20 Oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników:

  • Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
  • Ryszard Kamiński, Dyrektor, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

10.20 – 10.40 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie

  • Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

10.40 – 11.30 Pasze rzepakowe w żywieniu bydła mięsnego

  • prof. dr hab. Andrzej Łozicki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

11.30 – 12.00 Przerwa kawowa

12.00 – 12.40 Możliwość wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu cieląt przeznaczonych na opas

  • dr hab. Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

12.40 – 13.00 Wsparcie produkcji bydła mięsnego w województwie kujawsko-pomorskim

  • Bartłomiej Lubiński, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

13.00 – 14.15 Debata ekspercka

  • Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;
  • Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu KZPRiRB;
  • Jacek Zarzecki, Prezes Zarządu PZHiPBM;
  • Łukasz Karmowski, Prezes Zarządu ZGP, producent bydła mięsnego;
  • prof. dr hab. Piotr Wójcik, Kierownik Zakładu Hodowli Bydła, Instytut Zootechniki w Balicach

14.15 – 14.20 Podsumowanie i zakończenie konferencji

14.20 Obiad

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.