
Nowe rozporządzenie UE wejdzie w życie 7 lutego 2022 r. Przewiduje 6-miesięczny okres przejściowy dotyczący stosowania w żywności dwutlenku tytanu. Nowe wymagania UE dotyczą też wprowadzania do obrotu żywności zawierającej tę substancję dodatkową.
Do 7 sierpnia 2022 r. żywność wyprodukowana zgodnie z przepisami obowiązującymi przed tym dniem będzie mogła nadal trafiać do obrotu. Po tej dacie żywność może pozostać na rynku do swojej daty minimalnej trwałości lub swojego terminu przydatności do spożycia.
Zakaz stosowania dwutlenku węgla
Powyższe oznacza, że po upływie okresu przejściowego – po dniu 7 sierpnia 2022 r. – nie będzie można stosować dwutlenku tytanu do produkcji żywności. Ani też wprowadzać do obrotu żywności zawierającej tę substancję.
Termin „wprowadzenie na rynek” (do obrotu) definiuje art. 3 pkt 8 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. Ustanawia on ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego. Powołuje też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawia procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Zgodnie z ww. definicją żywność wyprodukowana, zapakowana i oznakowana, przechowywana w magazynie przed zakończeniem okresu przejściowego tj. przed 7 sierpnia 2022 r. przewidzianego w ww. rozporządzeniu jest żywnością wprowadzoną do obrotu i może być sprzedawana również po dniu 7 sierpnia 2022 r., do upływu jej terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.
Wymagania UE także w dodatkach
Powyższy okres przejściowy dotyczy również sytuacji, w której żywność zawierająca dwutlenek tytanu może być użyta jako składnik innego, wieloskładnikowego środka spożywczego. Dlatego że środki spożywcze muszą być produkowane na zasadach obowiązujących w dacie ich produkcji. Po 7 sierpnia 2022 r. nie będzie można również użyć do produkcji żywności innych środków spożywczych zawierających w swoim składzie dwutlenku tytanu. Nawet tych wyprodukowanych przed upływem okresu przejściowego, które same mogą pozostać w obrocie do czasu upływu ich terminu przydatności do użycia lub daty minimalnej trwałości.
Przykładowo wyprodukowany lukier z dodatkiem tego barwnika (ani sam barwnik) nie będzie mógł być oferowany do sprzedaży. Ani stosowany do produkcji np. wyrobów cukierniczych. Również wyroby cukiernicze z ich użyciem (barwnika, bądź lukru) nie będą trafiać do produkcji i sprzedaży. Zatem po upływie okresu przejściowego tj. po dniu 7 sierpnia 2022 r. nie będzie można wykorzystać do produkcji żywności dwutlenku tytanu, ani innych środków spożywczych / składników zawierających dwutlenek tytanu (wyprodukowanych zgodnie z przepisami obowiązującymi w dacie ich produkcji).
Żywność znajdująca się w obrocie nie może być niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka. Odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo ponosi producent lub podmiot wprowadzający ją do obrotu. Wynika to z art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny