21 maja 2024
Szukaj
Close this search box.

Adam Stępień z PSPO: kluczowym impulsem do rozwoju uprawy rzepaku w Polsce jest sektor biopaliw

Kluczowym impulsem do rozwoju uprawy rzepaku w Polsce był i nadal pozostaje sektor biopaliw, ponieważ to krajowi wytwórcy biodiesla zagospodarowują 2/3 produkcji oleju rzepakowego - tłumaczy Adam Stępień, Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
Adam Stępień, Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju
Adam Stępień podkreślił istotne miejsce Polski w czołówce producentów rzepaku w Europie. Fot. PSPO

19 października 2022 r. w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyła się już VI ogólnokrajowa konferencja PSPO na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsnego”.

Pierwsze merytoryczne wystąpienie w formie prezentacji dotyczące „Aktualnej sytuacji na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie” należało do Dyrektora Generalnego Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju Adama Stępnia. Podkreślił on istotne miejsce Polski w czołówce producentów rzepaku w Europie, rekordowe zbiory 2022 w roku na poziomie 3,68 mln ton oraz stale rosnący przerób surowca, co bezpośrednio przekłada się na podaż pasz rzepakowych. Zaznaczył także, że kluczowym impulsem do rozwoju uprawy rzepaku w Polsce był i nadal pozostaje sektor biopaliw, ponieważ to krajowi wytwórcy biodiesla zagospodarowują 2/3 produkcji oleju rzepakowego.

Źródło: PSPO

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.