27 marca 2025

Rekordowy przerób rzepaku. Nadwyżki na biopaliwa

Produkcja oleju rzepakowego wzrosła sezon do sezonu o ponad 130 tys. ton - Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO podsumowuje przerób rzepaku.

Przerób rzepaku bije kolejne rekordy. Branża szacuje przychody, dostrzega jednak ryzyka dla utrzymania pozytywnego trendu.

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie przerobiły w I półroczu 2024 roku łącznie 1 806 tys. ton rzepaku. To więcej niż 1 691 tys. ton w analogicznym okresie 2023 roku. Można zestawić te dane łącznie z przerobem nasion w miesiącach lipiec – grudzień 2023 roku, który wyniósł aż 1 827 tys. ton.

Oznacza to, że cały sezon 2023/2024 zakończył się rekordowym przerobem rzepaku w Polsce wynoszącym 3 633 tys. ton. Wzrost przerobu w zakładach olejarskich PSPO w porównaniu do poprzedniego sezonu 2022/2023 wyniósł 254 tys. ton. Był większy aż o 375 tys. ton w porównaniu z sezonem 2020/2021.

Produkcja oleju surowego w pierwszym półroczu 2024 wyniosła 774 tys. ton. Prawie tyle samo w porównaniu do rekordowego pod tym względem (781 tys. ton) drugiego półrocza 2023 roku. Z tym, że wówczas i przerób samego rzepaku osiągnął nieznacznie wyższą wartość (o 21 tys. ton). Łączna podaż zatem oleju rzepakowego w Polsce w całym sezonie 2023/2024 wyniosła 1 555 tys. ton.

Stawia to nasz kraj w czołówce producentów europejskich. Z tego wolumenu rafinacji poddano 572 tys. ton. To z kolei oznacza, że dokładnie 2/3 rodzimej podaży oleju skierowana została do sektora wytwórczego biokomponentów. Powyższe dane obrazują również utrzymujący się od kilku sezonów pozytywny trend w zakresie zaolejenia nasion. Pozwoliło ono na uzyskanie efektywności przerobu pod kątem uzysku oleju na średnim poziomie 42,8% w skali ostatniego sezonu.

Przerób rzepaku na biopaliwa

– Po rekordzie przerobu rzepaku zanotowanym w 2023 roku spodziewaliśmy się kolejnego rekordu sezonowego, który jednak swoją skalą pozytywnie nadal zaskakuje. Jest to wprost konsekwencja rekordowych zbiorów krajowych oraz zapasów nasion, z którymi rozpoczął się poprzedni sezon. Co zapewniło wysoką podaż surowca przez praktycznie cały ten okres. Obecna sytuacja jest znacznie bardziej napięta. Rodzi obawę o możliwości utrzymania tej skali przerobu wobec nieco mniejszych zbiorów i ograniczonych możliwości zrekompensowania importem wolumenu rzepaku. Zostanie on tradycyjnie wyeksportowany do Niemiec, przede wszystkim z zachodnich województw – mówi Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

Krajowa produkcja oleju rzepakowego wzrosła sezon do sezonu o ponad 130 tys. ton, z czego do sektora spożywczego udało się skierować 20 tys. ton. Oznacza to, że ponownie na wysokości zadania stanęły biopaliwa. Bo to rodzima produkcja estrów metylowych była głównym kierunkiem zagospodarowania polskiego rzepaku. Potwierdziły się praktycznie w 100% branżowe szacunki wskazujące, że producenci biodiesla będą w stanie zagospodarować dodatkowe ćwierć miliona ton rzepaku. Bo o taki właśnie wolumen wzrósł przerób w firmach zrzeszonych w PSPO – podsumowuje Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

Zobacz też: https://www.pprol.pl/adam-stepien-z-pspo-olej-rzepakowy-i-olej-palmowy-to-zupelnie-inne-produkty/

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.