15 stycznia 2025

Produkty tradycyjne – jak smakują bandzwoły i szczodroki

Lista produktów tradycyjnych zawiera już ponad 2,1 tys. pozycji. Najwięcej z Lubelszczyzny. Podstawą wpisu jest jakość produktu.

Bandzwoły z fasolą, trawnicka lemieszka i szczodroki karczmiskie znalazły się m.in. wśród 11 nowych wyrobów z województwa lubelskiego wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych. To już łącznie 273 produkty tradycyjne z Lubelszczyzny. Najwięcej z całej Polski.

Wicemarszałek województwa lubelskiego Marek Wojciechowski uhonorował 11 producentów, których wyroby znalazły się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Wyróżnienia otrzymały m.in. koła gospodyń wiejskich czy restauracje z regionu.

Lubelszczyzna przed Podkarpaciem

„Obecnie mamy już 273 produkty tradycyjne w województwie lubelskim. Tym samym jesteśmy na pierwszym miejscu w kraju. Przegoniliśmy Podkarpacie, bo przez wiele lat nas wyprzedzali m.in. z powodu swoich górskich specjałów” – ocenił wicemarszałek.
Jego zdaniem jest to powód do dumy, bo Lubelszczyzna „rolnictwem, przetwórstwem i zdrową żywnością stoi”. Stąd najwięcej na liście z tego regionu jest produktów z owoców i warzyw, ale także miodów i ryb.

Wśród 11 nowych produktów tradycyjnych znalazły się m.in. pasztet z karpia z żurawiną z Bełżca, nadwiślańska zupa z suma (Janowiec), szczodroki karczmiskie, trawnicka lemieszka.

Anna Gasińska z Koła Gospodyń Wiejskich „Leonianki” opowiedziała o kluskach z makiem
z Leonina (gm. Opole Lubelskie, pow. opolski), które w odróżnieniu od klasycznej wersji potrawy nie zawierają bakalii.

Produkty tradycyjne z całej Polski

Bandzwoły z fasolą zaprezentowała natomiast Elżbieta Kozak z Koła Gospodyń Wiejskich
w Zagrodach (gm. Żyrzyn, pow. puławski). Jak wyjaśniła, to inaczej popularne kartacze, czyli pyzy ziemniaczane nadziewane farszem z fasoli. „Ciasto przyrządzamy z tartych ziemniaków – surowych i gotowanych. Białą fasolę po ugotowaniu mielimy w maszynce na farsz, do którego dodajemy przysmażoną cebulkę, sól i pieprz. Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi w owalny kształt. Po ugotowaniu w wodzie polewamy je na koniec cebulką ze skwarkami” – opisała gospodyni.

Prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa lista produktów tradycyjnych zawiera już ponad 2,1 tys. wyrobów z całej Polski. Jak informuje portal dlahandlu.pl Podstawą wpisu jest jakość produktu lub też wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat.

Zobacz też: https://www.pprol.pl/chleb-na-zakwasie/

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.