20 kwietnia 2024
Szukaj
Close this search box.

Polska Izba Makaronu nie ustępuje w walce o wsparcie producentów makaronów przez polski rząd

Od miesięcy producenci makaronów zabierają głos ws. ochrony ich przedsiębiorstw i setek pracowników, nie ustępując w prowadzeniu rozmów z polskim rządem na temat sytuacji branży.
Posiedzenie Rolnego Zespołu Parlamentarnego wokół sytuacji w branży makaronowej.

Podczas już trzeciego posiedzenia Rolnego Zespołu Parlamentarnego wokół sytuacji w branży makaronowej pod przewodnictwem Posła Norberta Kaczmarczyka, zostały przedstawione problemy oraz wspólne rozwiązania, zmierzające ku poprawie sytuacji branży polskich producentów makaronów w Polsce. – Rolny Zespół Parlamentarny wspiera branżę makaronową. Jako szef zespołu dziękuję za obecność podczas dzisiejszych prac Panu Ministrowi Kowalskiemu. Dziękujemy za zorganizowanie już dzisiaj kolejnego roboczego spotkania dla branży w Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tak się działa dla Polski! – podkreślał Przewodniczący Zespołu rozpoczynając spotkanie.

Minister Janusz Kowalski Pełnomocnik Rządu do spraw Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich dodał, że Ministerstwo wsłuchuje się w głos przedsiębiorców i zadeklarował wprowadzanie systemowych rozwiązań zmierzających do poprawy sytuacji.

Marek Dąbrowski, Prezes Polskiej Izby Makaronu podkreślał ponownie, że największym wyzwaniem dla branży makaronowej jest niestabilność i nieprzewidywalność warunków rynkowych, które są spowodowane wysoką inflacją, brakiem regulacji w zakresie cen energii i gazu na przyszłe okresy, wzrostem cen wszystkich komponentów do produkcji makaronu, a także podwyżka płacy minimalnej.

Przez wysokie koszty produkcji już w tej chwili makaron produkowany w Polsce jest niekonkurencyjny cenowo, a producenci z Turcji, Czech, Łotwy wypierają krajowych producentów z półek sklepowych. – Obniżenie stawki na gaz dla piekarni i cukierni pokazuje, że rząd wsłuchuje się w głos przedsiębiorców i podejmuje dialog na rzecz ratowania polskiego przemysłu. Niestety w ostatnim czasie na sklepowych półkach pojawiają się makarony z Turcji w dużo niższych cenach, gdyż tureccy producenci korzystają ze znacznych subwencji rządowych w przypadku eksportu na rynki trzecie w tym rynki UE. Są one bardziej konkurencyjne od tych, które mogą zaproponować w chwili obecnej polscy producenci. Uważamy, że najlepszym rozwiązaniem byłaby dopłata do wyeksportowanego makaronu poza Unię Europejską. Takie dopłaty funkcjonują obecnie w Turcji. Dzięki nim, będziemy mogli obniżyć cenę makaronu na rynkach trzecich i znacząco ożywić sprzedaż, co przełoży się bezpośrednio na większe zużycie pszenicy krajowej, której na rynku mamy w nadwyżce, oraz wzmocni konkurencyjność naszej branży na rynkach zagranicznych. Turcja dzięki pomocy swojego rządu w postaci dopłat do wyeksportowanych makaronów, oraz dopłat pokrywających koszty transportu eksportowanych makaronów stała się drugim producentem makaronu na świecie, pomimo tego, że importuje pszenicę. Nadmiar zboża nie musi być dla Polski problemem, a ogromnym atutem, który powinniśmy umieć wykorzystać – zaznaczał Robert Jagielski z firmy Artlex, członek Zarządu PIM.

Kończąc spotkanie Przewodniczący Zespołu zaznaczył, że „Polska Izba Makaronu ma głos w polskim Parlamencie!”

Podczas posiedzenia Zespołu wybrzmiały 3 kluczowe obszary, które wymagają interwencji rządu i współpracy z branżą, celem poprawy sytuacji makaronów na rynku polskim:

  • Wyzwania producentów z branży rolno-spożywczej w świetle rosnących cen energii elektrycznej;
  • Eksport z Turcji do Polski subsydiowanych makaronów po cenach dumpingowych, co stanowi duże zagrożenie dla naszych producentów, przez co stają się mało konkurencyjni;
  • Dopłaty do wyeksportowanych przez polskich producentów makaronów do Ukrainy.
Źródło: Polska Izba Makaronu
Partner portalu

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.