14 grudnia 2024
Szukaj
Close this search box.

Salmonella na hamburgerach drobiowych znanej marki

GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonella na partii hamburgerów drobiowych marki Morliny. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczką Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w partii produktu „Hamburger drobiowy classic” marka Morliny wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Dokładnie chodzi o produkt: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g, numer partii: 6350221255, o terminie przydatności do spożycia do 06.04.2022 r. Producentem produktu jest Animex Foods Sp. z o.o., Oddział w Opolu, WNI 16610501.

Inspekcja Weterynaryjna w Opolu rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym. Ustalono już, iż na stanach magazynowych zakładu nie ma już kwestionowanej partii oraz zakład podjął niezwłoczne działania w zakresie wycofania partii i poinformował sieci handlowe, do których dystrybuował towar o natychmiastowym wycofaniu go z obrotu.

Ponadto, zakład Animex Foods sp. z o. o. Oddział w Opolu niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie rozpoczął procedurę wycofania partii produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

GIS zaleca, by nie spożywać tych partii produktów. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.