13 grudnia 2024
Szukaj
Close this search box.

Olejarska DYCHA 2023: zapisz się na bieg

W miejscowości Nielisz, nad zalewem o tej samej nazwie, z trasą biegnącą przez kwitnące pola rzepaku, odbędzie się I edycja biegu Olejarska Dycha.
Bieg Olejarska DYCHA
Bieg Olejarska DYCHA. Fot. https://www.facebook.com/OlejarskaDycha

Pomysłodawcą wydarzenia jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, a cele imprezy to promocja biegania w branży olejarskiej, komunikacja korzyści płynących z włączenia oleju rzepakowego do diety sportowca-amatora oraz zorganizowanie imprezy, która na stałe wejdzie do kalendarzy pasjonatów biegania w terenie.

Ciągnące się po horyzont żółte pola kwitnącego rzepaku, błękit majowego nieba, ciche leśne ścieżki, meta i wspólny posiłek na plaży nad szumiącą wodą zbiornika Nielisz to główne atrakcje nowej imprezy. Start biegu zaplanowany jest na godzinę 10:00, 14 maja 2023, w miejscowości Nielisz nieopodal Szczebrzeszyna. Przewidziany dystans to 10 km, a trasa wyznaczona zostanie polnymi i leśnymi ścieżkami, z niewielkimi odcinkami asfaltem, prowadzącymi na plażę, gdzie będzie meta biegu, wspólny posiłek i dekoracje. Zakładany limit czasu wynosi 90 minut, co pozwoli ukończyć bieg w limicie również początkującym zawodnikom.

W ramach wydarzenia odbędą się II Mistrzostwa Polski Olejarzy (klasyfikacja branżowa). Osoby uprawnione do startu w kategorii Mistrzostwa Polski Olejarzy to przedstawiciele zakładów tłuszczowych i firm produkujących olej rzepakowy, rolnicy – producenci rzepaku, członkowie organizacji branżowych tj. Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO) oraz Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych (KZPRiRB). Chęć udziału w kategorii Mistrzostwa Polski Olejarzy należy zaznaczyć w formularzu zgłoszeń online. Biorąc pod uwagę pobliski Zakład Tłuszczowy w Bodaczowie oraz uprawy rzepaku w regionie, liczymy na dużą frekwencję osób z branży!

Wszyscy uczestnicy otrzymają imienny numer startowy, pamiątkową chustę z logo wydarzenia, torbę bawełnianą oraz butelkę oleju rzepakowego z limitowanej serii. Na trasie przewidziane są punkty nawodnienia, a na mecie – posiłek regeneracyjny. Na zawodników, którzy ukończą bieg w limicie, czekać będzie pamiątkowy odlewany medal na mecie.

Organizatorzy zaplanowali klasyfikację OPEN K/M, trzy dodatkowe klasyfikacje wiekowe K/M oraz klasyfikację branżową. Zawodnicy, które zajmą miejsca I-III K/M we wspomnianych klasyfikacjach otrzymają pamiątkowe statuetki i upominki. Klasyfikacja wiekowa oraz branżowa dublują się z OPEN.

Zapisy online dostępne są tutaj>> do dnia 8 maja 2023 r.

Wysokość opłaty startowej to 40 zł. Po upływie tego terminu zapisy możliwe będą w Biurze Zawodów w dniu wydarzenia, tj 29 maja 2022 (niedziela), a wysokość opłaty startowej w dniu imprezy wyniesie 60 zł.

Biuro Zawodów będzie działało w miasteczku biegowym w godzinach 8:00-9:30.

Informacje w pigułce:

Lokalizacja: Nielisz, woj. lubelskie
Dystans: 10 km, trasa wyznaczona ścieżkami leśnymi i polnymi
Limit czasu: 90 minut
Start: 14 maja 2023 (niedziela) godz. 10:00
Biuro Zawodów: 14 maja 2023, godz. 8:00-9:30
Opłata startowa: 40 zł – do 20 maja 2022; 60 zł – w dniu wydarzenia
Zwolnienie z opłaty startowej: zawodnicy biorący udział w kategorii Mistrzostwa Polski Olejarzy oraz osoby w wieku 70 lat i starsze (rocznik 1953 i starsze).
Pakiet startowy: numer startowy, chusta z logo wydarzenia, pamiątkowa butelka oleju rzepakowego z limitowanej serii, woda na trasie, posiłek regeneracyjny oraz pamiątkowy medal na mecie
Klasyfikacja: OPEN K/M, klasyfikacja wiekowa K/M: 1) 16-29 lat; 2) 30-49 lat; 3) 50+ oraz klasyfikacja branżowa Mistrzostw Polski Olejarzy
Puchary/statuetki dla zdobywców: I-III miejsca kat. OPEN K i M oraz w kat. wiekowych (dublują się z OPEN); I-III miejsca w kat. MP Olejarzy K i M (dublują się z OPEN)

Wydarzenie patronatem medialnym objął Polski Portal Rolniczy.

Wydarzenie jest finansowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.