W niniejszym artykule znajdą Państwo informacje o producentach, którzy wypełnili formularz zgłoszeniowy, w celu pojawienia się w publikacji.
Dziś zapraszamy Was na długą i emocjonującą podróż. Odwiedzimy wielu producentów, dlatego zdecydowaliśmy się podzielić naszą przygodę po powiecie zielonogórskim i Zielonej Górze na dwie części. To właśnie z tego regionu producenci branży spożywczej i rękodzielniczej wysłali najwięcej formularzy zgłoszeniowych do mapy lubuskich producentów ,,Nawigator Lubuski” Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Czy wiecie, że dziś jest to nasze 10!!! spotkanie? Czy Wam też tak szybko mija czas? Byliśmy już wspólnie w powiecie gorzowskim, krośnieńskim, międzyrzeckim, nowosolskim, słubickim, strzelecko-drezdeneckim, sulęcińskim, świebodzińskim i wschowskim. Na naszej stronie internetowej znajdziecie wszystkie nasze podróże, więc nie martwcie się, jeśli któraś Was ominęła.
Zielonogórskie specjały
Zielona Góra corocznie obchodzi kilkudniowe święto lubuskiego wina czyli Winobranie. To wtedy w samym sercu miasta możemy spotkać kilkudziesięciu winiarzy, wytwarzających produkty winiarskie w województwie lubuskim. Część winnic już odwiedziliśmy – będąc m.in. w powiecie krośnieńskim, nowosolskim, czy świebodzińskim. Dziś udamy się do kolejnych i mamy nadzieję ponownie zachwycimy Was niesamowitymi widokami. Odpoczniemy również w zielonogórskich agroturystykach oraz skosztujemy wspaniałych, gorących bochenków chleba. Tak, jak we wcześniejszych naszych powiatowych wędrówkach zawitamy dziś również do lubuskich pszczelarzy. Pozostałych producentów odwiedzimy wkrótce – w drugiej części artykułu o producentach z powiatu zielonogórskiego.
Lubuskie winiarstwo tradycją stoi
Jakie jest Wasze ulubione wino? Francuskie? Włoskie? Hiszpańskie? A może lubuskie? Wina lubuskie często uznawane są za kwaśne, ale udowodnimy Wam, że wśród lubuskiego winiarstwa znajdziecie takie, które pokochacie. Warto zagłębić się w temat turystyki winiarskiej, czyli enoturystyki i przekonać się, że lubuskie może być uznawane za stolicę polskiego winiarstwa.
Dzisiejszy spacer po lubuskich winnicach rozpoczniemy z okolic Zielonej Góry. Tu od 2004 roku działa Winnica Julia (Stary Kisielin – Pionierów Lubuskich 15, Zielona Góra). Wytwarzane są w niej wina białe i czerwone oraz uprawiane są sadzonki winorośli. Na terenie Winnicy w Starym Kisielinie funkcjonuje również Park Miniatur Historycznych Obiektów Winiarskich, unikalna atrakcja turystyczna przedstawiająca wykonane techniką modelarską i rzeźbiarską miniatury obiektów związanych z tradycjami winiarskimi Zielonej Góry. W Zaborze funkcjonuje również ciesząca się ponad 20-letnią tradycją – Winnica na Leśnej Polanie (Proczki 3, Zabór). Oprócz win oferowana jest na niej również oferta agroturystyczna, a także możliwość odbycia degustacji. Na winnicy, podobnie, jak w Winnicy Julia prowadzona jest szkółka winorośli.
Okolice Zaboru są niezwykle piękne. Uprawy winorośli znajdziemy na każdym kroku. To właśnie tam znajduje się Winnica Międzypole (ul. Polna, Zabór). Odwiedzając winnicę zostaniemy po niej oprowadzeni, zapoznamy się z produkcją wina i uprawą winorośli, a także podegustujemy lubuskiego wina. Oczywiście wcześniej prosimy o kontakt z winnicą w celu uzyskania pełnej oferty i rezerwacji dogodnego terminu.
Malownicze wzgórza między Łazem a Zaborem obsadzone są również trzema hektarami winogron. To właśnie Winnica Żelazny (ul. Winna 8, Łaz), których produkty cechują wysoką jakością, głębokim aromatem i smakiem.
A może macie ochotę na zorganizowanie eventu firmowego czy imprezy okolicznościowej na winnicy? Nie ma problemu! Zapraszamy do Winnicy Cantina (Mozów 13). Tu czekać będzie na Was również możliwość skorzystania z bazy noclegowej (5 pokoi gościnnych) w otoczeniu malowniczej 3-hektarowej winnicy. Zostańmy jeszcze chwilę w okolicach Sulechowa – udajmy się do Winnicy pod Lipą (Górzykowo 44A, Sulechów), gdzie oprócz wyjątkowego wina na odwiedzających czekają również atrakcje w postaci kortu tenisowego, czy szach ogrodowych.
Wycieńczająco? Tyle doskonałego winiarstwa, że aż trudno wybrać. Jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście, którą z winnic chcecie odwiedzić na początek zapoznajcie się z opisem jeszcze jednej z nich – Winnicy pod Winną Górą (ul. Portowa 44, Cigacice). Wytwarzane wino posiada wiele nagród, poświadczających jego wyjątkową jakość. Jest to nagroda Grand Prix, zdobyta podczas Winobrania w 2021 roku, I Złoty Medal, zdobyty na Ogólnopolskim Konkursie Win w Zielonej Górze, czy Certyfikat jakości Wino warte Zachodu uzyskane podczas I Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic.
Gdzie zakupić nie tylko lubuskie wina?
Lubuskie wina zakupić możemy wysyłkowo, na targowiskach oraz w sklepach stacjonarnych. Kompleksową ofertę produktów regionalnych, a także bogatą ofertę win lubuskich znajdziemy m.in. w sklepie PW Sezam S.C. w Droszkowie (ul. Jaśminowa 1, Droszków, Zielona Góra). Warto odwiedzić również Piwniczkę Winiarską, funkcjonującą przy zielonogórskiej Palmiarni (ul. Wrocławska 12b, Zielona Góra). Aby dobrać wino, które będzie odpowiadało naszym preferencjom warto dopytać
o szczegółowe informacje z nimi związane, a takie uzyskamy m.in. kupując wino bezpośrednio od winiarza, odwiedzając winnicę.
Wino i miód
Po przebyciu podróży po zielonogórskich winnicach czas udać się po miód, czyli kolejny sztampowy produkt lubuski. Będąc w Zaborze warto odwiedzić Pszczelarnię Słodnik (ul. Polna 16, Zabór). Tu oprócz możliwości zakupu regionalnego miodu będziecie mieli możliwość poznać tajniki pszczelarstwa od podszewki, możliwość degustacji produktów pszczelich, obejrzenia prelekcji pszczelarskich, wzięcia udziału w warsztatach dla dorosłych i dzieci, odbycia podróży wzdłuż ścieżek sensorycznych, skorzystania z tężni solankowych, czy obejrzenia wystawek z domkami dla zapylaczy i budek lęgowych. Mało? Na miejscu istnieje również możliwość zorganizowania ogniska. To moc atrakcji pszczelarskich! Pamiętajcie, żeby wcześniej skontaktować się z pszczelarnią a namiary znajdziecie w ,,Nawigatorze Lubuskim”. Czy wiecie, że producent, wytwarzający m.in. produkty pszczelarskie został Ulubionym Producentem Lubuskim 2022 roku? Jest nim Malinówka, gospodarstwo wytwarzające produkty pszczele, piekarnicze, czy na bazie warzyw i owoców. Na miejscu organizowane są warsztaty pszczelarskie, przyrodniczo-survivalowe, czy kulinarno-kiszonkarskie. Jakość ich produktów i wieloletnia tradycja poświadczana jest poprzez obecność produktów na Liście Produktów Tradycyjnych, nagrodzenie gospodarstwa Perłą Regionów, czy obecność w Sieci Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego. Smaku Ulubionego Producenta Lubuskiego 2022 roku szukajcie w sklepach stacjonarnych z produktami regionalnymi, na targach oraz zamawiajcie je wysyłkowo.
To nie jedyne pszczelarskie miejsce na mapie powiatu zielonogórskiego. Na targowiskach miejskich, w sklepach z produktami regionalnymi i wysyłkowo zakupimy również miody od:
- Pasieki Sławomir Owczarzak (Czerwieńsk)
- Pasieki na Wiśniowych Wzgórzach (Świdnica)
- Rewer Paweł Sulatycki (w Zielonej Górze na ul. Bohaterów Westerplatte 50 znajduje się sklepik pszczelarski)
- Pasieka Klenica (Klenica)
- Pasieka Alek (Świdnica)
Odpoczynek i dobre jedzenie
Czy myśląc o idealnym weekendzie przychodzi Wam na myśl odpoczynek i dobre jedzenie? Nam tak! Zaprezentujemy Wam miejsca odmienne, każde inne, bogate w szereg atrakcji, jednak łączące wspólnym mianownikiem – zdrową, regionalną kuchnią. Czy lubicie dania z dziczyzny? Jeśli tak mamy miejsce w sam raz dla Was. Udajmy się do Karszyna do Gościńca u Deców (Karszyn 10, Kargowa). Tu dodatkowo po wcześniejszym umówieniu będziecie mogli skorzystać z porad dietetycznych, szkoleń gastronomicznych, czy zdobycia informacji o działaniach związanych z łowiectwem. Dla osób szukających większych wrażeń czeka paintball, strzelanie z broni na strzelnicy, czy jazdy terenowe.
Szukacie innych atrakcji? Grzybobrania, wycieczki rowerowe szlakiem wina i miodu, wycieczki galarem po Odrze … Odwiedźcie malowniczo położone Gospodarstwo Agroturystyczne Letnica. Wolicie może wnętrza pałacowe? Zapraszamy na zwiedzanie częściowo zrewitalizowanego barokowego pałacu w Bojadłach. Odwiedzając Fundację Pałac Bojadła (ul. Kościelna 1, Bojadła) będziecie mieli możliwość skosztowania domowego posiłku na terenie dziedzińca oraz zwiedzenia parku (dawniej ogrodu pałacowego).
Catering na bazie produktów regionalnych
Czy to możliwe? Oczywiście, że możliwe! Z Jeffersons Catering (Ochla – ul. Muzealna 5, Zielona Góra) wszystko jest możliwe! Z nimi kompleksowa organizacja imprezy plenerowej, czy na sali nie jest wyzwaniem, ale przyjemnością. Oferowany jest również catering dla firm i osób prywatnych.
Czy mamy w domu chleb lub coś słodkiego do kawy?
Takie pytanie pada często w wielu polskich domach. Wyroby piekarnicze są przez Polaków kupowane bardzo często. Po chleb zapraszamy do Ulubionego Producenta Lubuskiego 2020 roku Piekarni Domowej Zdrowy Bochen (Zielona Góra). Kupicie go wysyłkowo, czy na targowiskach.
Słodkości polecamy z kolei od Rękodzieła Biały Tulipan (ul. Zielony Las 32, Zielona Góra), gdzie znajdziecie nie tylko pierniczkowe dzieła sztuki, ale również zestawy prezentowe z lubuskich produktów regionalnych, czy własnoręcznie wykonywane świece. Producent prowadzi również dla chętnych warsztaty mydlarskie. W powiecie zielonogórskim, a szczególnie w Zielonej Górze wytwarzane są również regionalne krówki od SieJe Słodycz, które kupicie wysyłkowo.
Do powiatu zielonogórskiego jeszcze wrócimy. Odwiedzimy wówczas producentów produktów mięsnych, dziczyzny, produktów rybołówstwa, produktów ekologicznych, a także rękodzielników i wielu, wielu innych.
Chcecie dowiedzieć się więcej? Zobaczcie mapę w wersji online>>
Wszelkie pytania dotyczące publikacji prosimy kierować do Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego mailowo marketing@lcpr.pl lub telefonicznie 501 045 857.
Informacje podane w artykule bazują na danych przesłanych przez producentów przed oddaniem publikacji do druku.
Artykuł oraz materiały graficzne: Justyna Gray, Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego