W niniejszym artykule znajdą Państwo informacje o producentach, którzy wypełnili formularz zgłoszeniowy, w celu pojawienia się w publikacji.
Czy wiecie, że śledząc nasze artykuły odbyliście już trzy podróże wśród smaków i rękodzieła województwa lubuskiego? Wszystko, dzięki publikacji LCPR ,,Nawigator Lubuski”. Czas na czwartą i zapewniamy, że nie ostatnią przygodę. Po powiecie gorzowskim, krośnieńskim i międzyrzeckim udajemy się do powiatu nowosolskiego.
Ponownie poznamy bliżej wytwórców, którzy wypełnili formularz zgłoszeniowy w celu pojawienia się w publikacji i wspólnie udowodnimy, że warto wspierać lubuskich producentów oraz kupować lokalnie!
Nowosolskie produktem regionalnym stoi
Tak, tak, to nie będzie krótka wycieczka. Uprzedzamy – uzbrójcie swoje kubki smakowe, bo nie będzie łatwo. Nam nawet trudno sporządzić ten artykuł myśląc o wszystkich opisywanych produktach.
Zapewniamy jednak, że warto! Udamy się po szlaku winiarskim, agroturystykach, które mogą stanowić wizytówkę województwa lubuskiego, produktach mlecznych docenianych przez wielu, czy gospodarstwie od którego zakupicie doskonałe warzywa. Nie zabraknie też oczywiście miodu i wyrobów od Koła Gospodyń Wiejskich. Wydaje się męcząco? Spokojnie, zapewniamy, że będzie ciekawie i na sam koniec zapewnimy również napoje. Zanim jednak rozpoczniemy naszą przygodę zapraszamy na zakupy produktów regionalnych do Kącika Lubuskich Smaków – Sklep z produktami regionalnymi (Solniki 19, Kożuchów), gdzie znajdziecie wiele produktów regionalnych od lubuskich producentów.
Rozpoczynamy przygodę szlakiem winiarskim
Zapraszamy na nowosolski szlak winiarski, dzięki któremu zapoznacie się bliżej z samą enoturystyką oraz skosztujecie produkty winiarskie od lokalnych winiarzy. Niedaleko Nowej Soli znajduje się Winnica Kinga (Stara Wieś 28, Nowa Sól), gdzie oprócz win produkowane są również m.in. produkty w zalewach na bazie owoców i warzyw. Wyroby znajdują się na Ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, czyli oficjalnym, krajowym rejestrze prowadzonym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Produkty, znajdujące się na Liście cechują się wyjątkową jakością i cechami, wynikającymi ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, wykorzystywanych co najmniej od 25 lat. Na miejscu prowadzona jest również szkółka winorośli. Kolejnym winiarskim punktem na mapie jest Winnica Hiki (Bycz 34, Bytom Odrzański). Tworzona z pasją, sercem i doświadczeniem od 2006 roku. Nowosolskie wino to również Winnica Saint Vincent (Borów Wielki 57E) nagradzana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego; w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo; na Targach Smaki Regionów oraz podczas licznych winiarskich konkursach, organizowanych w ramach zielonogórskiego Winobrania.
To jeszcze nie wszystko! W Cisowie prowadzona jest Winnica Wzgórza Cisowskie przez Pana Remigiusza Rzeszutko (Cisów 18). To właśnie tam będziecie mieli możliwość zatrzymania się na dłużej – dowiedzenia się o tajnikach winiarstwa od właścicieli, zorganizowania grillowania i biesiadowania przy ognisku, czy spotkania w wiacie degustacyjnej.
Gdzie dobrze zjem, będąc w okolicy przyrody?
Czy wybierając się na posiłek również chcecie poprzebywać w wyjątkowej okolicy, a najprzyjemniej w sąsiedztwie natury? Z Nawigatorem Lubuskim znalezienie takich miejsc nie będzie trudne. W powiecie nowosolskim zapraszamy Was do Żabiego Dworu (Radwanów 36, Kożuchów), w którym będziecie mieli możliwość zjedzenia posiłku na miejscu w przepięknej scenerii dworku, skorzystania z oferty spa i jacuzzi, a także odwiedzenia alpak. W Żabim Dworze istnieje również możliwość zorganizowania imprez okazjonalnych. Czy wolicie jednak wnętrza pałacu? Sezonowo nieopodal Kożuchowa w Pałacu w Solnikach (Solniki 19, Kożuchów) funkcjonuje kawiarenka pałacowa.
W Pałacu w przepięknych wnętrzach i z cudownym jedzeniem będziecie mieli możliwość zorganizowania również imprezy okolicznościowej.
Czy ser może być lubuski?
Może! A co najważniejsze może być jednym z najlepszych serów w Polsce. Sztuka stworzenia nabiału, który pokochają konsumenci została w pełni opanowana przez lubuskich producentów. Poświadczają to liczne nagrody, wyróżnienia i przede wszystkim uznanie wśród smakoszy produktów regionalnych. Gdzie jest wytwarzany ser, który skrada serca niejednej osobie? Między innymi w Nowej Soli. Mowa w tym przypadku o Serach Kozich Pazdrowscy (ul. Zjednoczenia 8, Nowa Sól), których produkty zakupić możecie m.in. na targach oraz w sklepach z produktami regionalnymi, czy wysyłkowo. Wytwarzane sery posiadają m.in. Rekomendację Slow Food Polska oraz I nagrodę w kategorii Sery Świeże, zdobytą aż dwukrotnie. Sery Kozie Pazdrowscy doceniane były również w konkursach Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. To niejedyne nowosolskie sery znajdujące uznanie zarówno wśród konsumentów, jak i znawców produktów regionalnych. W Siedlisku wytwarzane są sery Qzko (ul. Nowosolska 5A, Siedlisko). Ich jakość poświadcza 5 Medali Międzynarodowych Targów Poznańskich, 5 Pereł Naszego Kulinarnego Dziedzictwa, czy produkty znajdujące się na Ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W okresie letnim właściciele firmy Qzko dzielą się również swoją pasją do serowarstwa i produktów na bazie mleka, poprzez organizację warsztatów serowarskich i mydlarskich.
Najzdrowsze jarzyny dla całej rodziny
Dobrze wiemy, że niezwykle ważne jest wprowadzanie do swojej codziennej diety warzyw i owoców. Ich smak jest jednak różny. Wpływa na niego odpowiednie nawodnienie, światło, czy żyzność gleby. Aby warzywa i owoce były jak najlepszej jakości ważny jest również profesjonalizm osoby je uprawiającej. Te czynniki w swojej uprawie stosuje Gospodarstwo Rodzinne Szlascy Twój Targ (Wrociszów 51). Ich produkty zakupić można wysyłkowo, w sklepie stacjonarnym oraz na targowiskach miejskich.
Czas na odrobinę słodyczy
Jaki jest słodki produkt, który osłodzi nam herbatę w zimowe dni, czy ciasto, a będzie przy tym zdrowy? Oczywiście miód, który jest coraz bardziej doceniany przez konsumentów. W powiecie nowosolskim swoją Działalność Pszczelarską prowadzi Pan Bogusław Dubiel (Kożuchów), a Miody z własnej pasieki w Bytomiu Odrzańskim wytwarza Pan Sebastian Egierski. Dodatkowo w Kolsku znajdziecie Miodowy Spichlerz Kolsko, w którym oprócz zakupu wieloodmianowego miodu będziecie mogli skorzystać po wcześniejszym umówieniu z warsztatów z zakresu edukacji przyrodniczej i ekologicznej, warsztatów pszczelarskich, czy bartniczych. Zajrzyjcie do Nawigatora Lubuskiego i sprawdźcie, w jaki sposób możecie zakupić od nich miód i dołączcie do grona osób wspierających lokalną gospodarkę. A co jeśli nie umiemy piec? Nie każdy ma zdolności kulinarne, czy cukiernicze, a chce zjeść ,,jak u mamy”. W powiecie nowosolskim działa Koło Gospodyń Wiejskich Kiełczanie (Kiełcz), gdzie działają prawdziwe czarodziejki i z pewnością poradzą w takich przypadkach, oferując domowe ciasta, czy dania obiadowe. Kontakt do nich znajdziecie w mapie lubuskich producentów.
Czas na chwilę odetchnienia…
Czy jeszcze jesteście z nami? Nasza nowosolska wyprawa po smakach powoli dobiega końca. Za wytrwałość wznieśmy więc toast świeżym tłoczonym sokiem. Od kogo? Oczywiście od Sadu Solniki – Słoneczny Sad (Solniki 19, Kożuchów). Produkowane przez nich soki są niczym rozpuszczone słońce w szklanych buteleczkach lub kartonikach. Kosztując ich nasze myśli przywołają ciepłe, letnie dni. Gospodarstwo posiada certyfikację Globalgap, produkty znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa oraz posiadają nagrody w ramach Naszego Kulinarnego Dziedzictwa – Smaki Regionów.
Wolicie inne owoce? Odwiedźcie Uście i działającą w nim Borówkową Plantację (ul. Borówkowa 1, Uście). Smak tamtejszych borówek sprawi, że będziecie stałymi bywalcami owego miejsca.
Jesteście już pełnoletni? Zapraszamy na ostatni przystanek do Nowej Soli. Udajmy się do Browaru Odrzańskiego (ul. 8 Maja 14, Nowa Sól). Produkty piwowarskie zakupicie również wysyłkowo oraz na targach z produktami regionalnymi.
Prosimy o wcześniejsze skontaktowanie się z wyżej wymienionymi miejscami w celu rezerwacji terminu, bądź uzyskaniu informacji o aktualnej ofercie. Wszystkie namiary znajdą Państwo w publikacji Nawigator Lubuski!
Chcecie dowiedzieć się więcej? Zobaczcie mapę w wersji online>>
Wszelkie pytania dotyczące publikacji prosimy kierować do Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego mailowo marketing@lcpr.pl lub telefonicznie 501 045 857.
Informacje podane w artykule bazują na danych przesłanych przez producentów przed oddaniem publikacji do druku.
Artykuł oraz materiały graficzne: Justyna Gray, Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego