Sama nazwa jednej ze stolic województwa lubuskiego – Zielona Góra nie jest przypadkowa. Pochodzi ona od wzgórza porośniętego niegdyś bujną, zieloną roślinnością, u podnóży którego powstała osada rolnicza.
Obecnie na wzgórzu rosną malownicze sadzonki winogron, tworząc symboliczną uprawę winorośli Parku Winnego. Mimo że, o samych winach rozpisywać można się długo, a każdy z licznych szczepów znajdzie swoich koneserów pragniemy zwrócić uwagę, że wino posłużyć nam może za wspaniały składnik marynat, w których zatopione owoce staną się wyrafinowanym dodatkiem do deserów, czy wytrawnych potraw.

Jabłka w białym winie
Białe wytrawne wino w akompaniamencie goździków, cynamonu, ziela angielskiego, liścia laurowego, gwiazdek anyżu, imbiru czy kurkumy, będzie wspaniale korespondować z jabłkami. Dzięki zawartości imbiru stworzymy prawdziwą bombę witaminową działającą przeciwbólowo i przeciwwirusowo.
Dodatkowo, co warto podkreślić zarówno imbir, jak i anyż obniżają zawartość cukru we krwi, a kurkuma pomoże w problemach trawiennych.

Co możemy zrobić z wykorzystaniem wina czerwonego?
Czy tylko białe wino sprawdzi się w przypadku stworzenia owocowej marynaty? Wszystkim osobom preferującym wino czerwone polecamy spróbować marynaty z dodatkiem wina czerwonego, które oprócz wcześniej dodanych składników wzbogaci dodatkowo kardamon. Kardamon to kolejna niedoceniana przyprawa, która sprawdzi się w przypadku walki z nudnościami, zgagą, czy wzdęciami, a dzięki działaniom rozkurczowym doskonale sprawdzi się również przy nieżycie żołądka.
W Lubuskim znajdziemy wiele odmian win czerwonych i białych. Lubuskich winiarzy znajdą Państwo na stronie Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego www.lcpr.pl/producenci
Źródło tekstu i infografik: Justyna Gray/Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego