
Wicepremier podkreślił, że jeszcze do niedawna panował pogląd, że w Europie jest za dużo żywności i produkcja żywności powinna się odbywać tak, aby sprostać wyzwaniom ochrony klimatu. – To wyzwanie oczywiście nie zniknęło, ale jednak następuje w ostatnich tygodniach przewartościowanie myślenia na temat produkcji żywności. Wszyscy zdają sobie sprawę, że wojna w Ukrainie spowodowała ogromne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego w wielu miejscach na świecie – mówił wiceszef rządu, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk podczas panelu otwierającego obrady Welconomy.
🔹 Wicepremier, minister @MRiRW_GOV_PL @Kowalczyk_H uczestniczył dziś w otwarciu 29. edycji Welconomy Forum in Toruń. Forum to obejmuje ponad 25 paneli tematycznych, gdzie eksperci dyskutują o zagadnieniach ekonomiczno-gospodarczych.
— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) May 30, 2022
Więcej szczegółów 👉 https://t.co/PEIhcuRg0k. pic.twitter.com/zxFYg4kJge
Kowalczyk podkreślił, że problemem jest nie tyle Unia Europejska i Polska, która jest eksporterem żywności, ile inne miejsca na świecie. Wyzwaniem jest zwłaszcza bezpieczeństwo żywnościowe Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. – Bardzo brutalna wojna wywołana przez Rosję w Ukrainie – intencjonalnie w mojej ocenie – doprowadzać ma do głodu, niedożywania na Ukrainie, ale i w państwach, które są partnerami żywnościowymi tego kraju – wskazał wicepremier.
Dodał, że wielkim wyzwaniem nazwał zapewnienie stabilnej wymiany towarowej z Ukrainą m.in. w zakresie tworzenia nowych kanałów dystrybucyjnych.