Proces przygotowania kiszonki rozpoczyna się jeszcze przed siewem kukurydzy, ponieważ pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniej odmiany. Właściwy wybór pozwala na uzyskanie surowca o bardzo dobrych parametrach jakościowych, a przede wszystkim wysokiej zawartości energii.
Ważnym elementem przygotowania kiszonki jest także dodatek zakiszacza Silomax podczas formowania pryzmy lub napełniania rękawa foliowego.
Odmiany kukurydzy na kiszonkę
W kierunku użytkowania kukurydzy na kiszonkę bardzo ważne jest, aby rośliny wytworzyły dużą ilość biomasy, w której jest duży udział kolby. Dlatego też analizując profil odmiany pod kątem cech użytkowych, warto zwrócić uwagę na takie parametry jak wysokość roślin, zdrowotność, czy efekt stay green.
W ofercie firmy Osadkowski dostępne są odmiany na kiszonkę o wyróżniających się cechach użytkowych. Podczas poszukiwania nasion kukurydzy na kiszonkę zwarto zwrócić uwagę na ES Skytower, LG Honoreen oraz SM Bard.
Kiedy zbierać kukurydzę na kiszonkę?
Jednym z wyznaczników dojrzałości technologicznej zbioru kukurydzy na kiszonkę jest przebieg linii mlecznej w ziarniaku. Określa ona stosunek skrobi szklistej do mączystej — zbiór można rozpocząć, gdy wynosi od 1:1. Wówczas linia mleczna znajduje się w połowie ziarniaka. Przesunięcie linii mlecznej zbiega się z reguły w czasie z osiągnięciem dojrzałości technologicznej całych roślin do zbioru. Udział suchej masy kształtuje się na poziomie około 35%.
Zbytnie opóźnienie zbioru powoduje wzrost udziału suchej masy. Surowiec jest wówczas bardziej sztywny i trudniej go optymalnie zagęścić podczas formowania pryzmy lub napełniania rękawa foliowego.
Niezbędne warunki beztlenowe
Ważną częścią procesu przygotowania kiszonki jest maksymalne zagęszczenie biomasy zebranej z pola i zapewnienie w niej warunków beztlenowych. Są one niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu fermentacji bakterii kwasu mlekowego. Jest ona niezbędna do wytworzenia wysokojakościowej kiszonki. Do stworzenia hermetycznej bariery można wykorzystać folię rolniczą lub rękaw foliowy. Jakość procesu zakiszania można poprawić dodając Silomax – preparat mikrobiologiczny o wysokiej koncentracji bakterii kwasu mlekowego

Silomax to lepsza jakość kiszonki
Naniesienie podczas zagęszczania biomasy Silomax powoduje, że bakterie zwarte w produkcie bardzo szybko kolonizują całą objętość zakiszanego surowca. Od razu dochodzi do rozpoczęcia niezwykle ważnej dla przygotowania wysokiej jakości kiszonki fermentacji bakterii kwasu mlekowego. Silomax działa wielokierunkowo:
- stymuluje rozwój bakterii kwasu mlekowego i ogranicza rozwój grzybów i bakterii, które obniżają wartość żywieniową kiszonki,
- modyfikuje i stabilizuje odczyn kiszonki na optymalnym poziomie, który dla kukurydzy wynosi od 3,8 do 4,2, natomiast dla traw 4,5-5,7
- przyspiesza proces zakiszania — możliwie jest szybsze korzystanie z pełnowartościowej kiszonki
- ogranicza wtórną fermentację po otwarciu pryzmy
Funkcjonalność Silomax jest bardzo duża, dlatego też jest ważnym elementem przygotowania wysokojakościowej kiszonki.
Silomax ze względu na swój skład jest zakiszaczem uniwersalnym. Może być aplikowany podczas procesu przygotowania kiszonki z kukurydzy, ale także w momencie zbioru biomasy z innych roślin — zbioru siana przed jego owinięciem folią do sianokiszonki. Rekomendowana dawka produktu to 50 g na każde 10 ton zbieranego surowca.
Produkt dostępny jest w sklepie internetowym Osadkowski.pl – https://osadkowski.pl/produkt/silomax-100g-zakiszacz-do-kiszonek–s-119230.
Więcej na stronie partnera: osadkowski.pl