Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Staszowie powstała 30 maja 1947 roku z inicjatywy niewielkiej grupy mieszkańców Staszowa oraz okolicznych wsi. Bezpośrednio po rejestracji, w budynkach otrzymanych od Zarządu Miejskiego, spółdzielcy uruchomili produkcję wody gazowanej oraz skup żywca, zbóż i nasion lnu, konopi, gryki i fasoli. Zorganizowali również skład materiałów budowlanych i opału. Był to okres ciężkiej pracy, trudu i wielu wyrzeczeń ze strony pracowników. Jednocześnie był to okres wielkiej spontaniczności i dużego zaangażowania załogi GS Staszów.
W tym czasie powstał również pierwszy sklep, a następnie punkt skupu wełny, jaj, miodu, warzyw, skór, surowców wtórnych. Warunki pracy w jakich przyszło pracować pionierom spółdzielni, były wyjątkowo uciążliwe. Pomieszczenia były najczęściej nieogrzewane, bez kanalizacji i wodociągów. Transport stanowiły furmanki konne, wykorzystywane do przewozu towarów i skupionych produktów rolnych.
Dekada rozwoju
Spółdzielnia rozwijała się w bardzo szybkim tempie. Już w 1948 roku powstała sieć sklepów detalicznych branży spożywczej, tekstylnej i do produkcji rolnej. Systematycznie też poprawiały się warunki pracy. Okres najbardziej dynamicznego rozwoju i wzrostu liczby członków to lata 1960-1970 wtedy powstał i istnieje do dziś kompleks zakładów produkcji piekarniczej.
Przemiany ustrojowe i społeczno-gospodarcze zachodzące w kraju w latach 90-tych spowodowały ograniczenie działalności Spółdzielni. Wówczas dzięki zaangażowaniu Zarządu, pomocy Rady Nadzorczej i dużej determinacji załogi Gminna Spółdzielnia zmieniła swój image. W szybkim tempie dostosowała się do wymagań gospodarki wolnorynkowej. W pierwszej kolejności przystąpiono do likwidacji działalności ekonomicznie nieuzasadnionych np. prowadzenia gastronomii, skupu żywca oraz skupu i przemiału zbóż. Jako podstawowy kierunek działania przyjęto stworzenie dużej sieci detalicznej, celem zabezpieczenia rynku zbytu na własne wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Obecnie Spółdzielnia posiada 22 samodzielne placówki handlowe. W tym hurtownię spożywczą, chemiczną, magazyn hurtowo-detaliczny „Majster”, pawilon wielopowierzchniowy DT „Jędrek”, pawilony handlowe „Olek ” i „Bartek” w Staszowie. Działają też: „Maks” w Koniemłotach, „Jeżyk” w Połańcu, sklep branżowy piekarniczo-cukierniczy „Galeria Pieczywa” w Kielcach.
GS Staszów w cieniu dyskontów
W bieżącym roku Spółdzielnia otworzyła dwa nowe sklepy w miejscowości Wiśniowa i Cisów. Oferuje szeroką gamę artykułów spożywczych i przemysłowych, współpracuje z wieloma hurtowniami. Sama też organizuje wyjazdy po towar, świeże owoce i warzywa. Prowadzone są promocje weekendowe, akcje promocyjne typu plakaty. W roku 2023 Spółdzielnia osiągnęła łączny obrót w wysokości 20,4 mln zł., przy zysku netto w wysokości 349 tys. zł.
Ekspansja dyskontów na terenie działania Spółdzielni nie ułatwia prowadzenia działalności. W samym Staszowie liczącym ok. 14 tys. mieszkańców działają trzy Biedronki, Lidl, Netto, Lewiatan, 4 Delikatesy Centrum. A w budowie są następne dyskonty.
GS Staszów prowadzi działalność na terenie 6 gmin: Staszów, Bogoria, Rytwiany, Połaniec, Daleszyce oraz w Kielcach, zatrudniając 107 pracowników oraz 5 uczniów praktycznej nauki zawodu. Pracownicy podwyższają kwalifikacje zawodowe uczestnicząc m.in. w szkoleniach z zakresu: dokumentacji zarządzania jakością, audytor systemu HACCP, zarządzanie zasobami ludzkimi i technik sprzedaży, mistrza piekarnictwa i cukiernictwa.
Po pierwsze: pieczywo
Spółdzielnia zrzesza 47 członków. W ich imieniu nadzór sprawuje sześcioosobowa Rada Nadzorcza, której przewodniczy Stanisława Korus. W roku 2017 został powołany nowy Zarząd Spółdzielni (na zdjęciu poniżej) w składzie: Renata Wołowiec – prezes Zarządu, Tomasz Zaczek – zastępca prezesa, Główny Księgowy i Beata Karaś – Członek Zarządu.
Dominujące miejsce w działalności Spółdzielni zajmuje piekarnia, cukiernia i garmażeria. Wykorzystują swoje kilkudziesięcioletnie doświadczenie. Wypiekają chleb według starych sprawdzonych receptur, tradycyjną metodą na naturalnym zakwasie w piecu opalanym węglem. Wielkość produkcji ogółem w roku 2023 wyniosła 406 ton.
W roku 2023 przeprowadzono modernizację budynku piekarni. powiększając go o pomieszczenie na piec piekarniczy i zakupiono piec półkowy olejowy. Ogółem wartość przedsięwzięcia wyniosła 555,5 tys. zł brutto z czego 225,8 tys. zł stanowiło bezzwrotne wsparcia od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Produkowanych jest ok. 40 asortymentów wyrobów: chlebów (razowy, graham, jęczmienny, orkiszowy, żytni, pszenny) oraz bułek z ziarnami, razowych, jęczmiennych, pszennych. Równie zdrowe wypiekane na bazie domowych przepisów i naturalnych produktów są wyroby cukiernicze: ciasta, torty, drobne ciasteczka, baby, obwarzanki, wyroby drożdżowe, pączki.
W wyrobach garmażeryjnych podstawę stanowią pierogi, paszteciki, kotlety, krokiety i zapiekanki. Najmłodszym produktem są cebularze, kapuśniaczki oraz plecionka ze szpinakiem.
W efekcie wszystkie placówki Gminnej Spółdzielni zostały zmodernizowane. Na budynku piekarni i cukierni oraz DT „Jędrek” założono panele fotowoltaiczne, wymieniono piec olejowy do produkcji cukierniczej. W ubiegłym roku w placówkach handlowych wymieniono część regałów chłodniczych i mrożących na energooszczędne.
Laureaci nagród
Działalność Spółdzielni jest doceniana zarówno w Staszowie, gminie i kraju. GS Staszów uhonorowano odznaką „Zasłużony dla miasta Staszowa” (1997), a w roku 2003 r. „Stambułką staszowską” za osiągnięcia w handlu detalicznym. Ponadto w roku 2004, Państwowa Inspekcja Pracy w Kielcach wyróżniła Spółdzielnię za zajęcie II miejsca w konkursie „Pracodawca Organizator Pracy Bezpiecznej”, w roku 2008 Kapituła Nagrody Magazynu „Tęcza Polska” przyznała honorowy tytuł „Prymus 2008”, a w roku 2011 tytuł „Menadżer Spółdzielca”.
Za produkcję pieczywa zdrowego, o wspaniałym niepowtarzalnym smaku, a także za osiągnięcia w handlu w czerwcu 2010 r. Spółdzielni przyznano nagrodę „Orzeł Agrobiznesu”. Natomiast w lipcu 2010 roku otrzymała certyfikat członkostwa w Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jest on znakiem potwierdzającym jakość pieczywa. W listopadzie 2022 r. Spółdzielnia uzyskała certyfikat „Doceń Polskie” dla chleba Tradycyjnego.
Spółdzielnia została również laureatem nagrody „Gazela Biznesu”, a Odznaką Honorową „Za Zasługi dla Rozwoju Gospodarki Rzeczypospolitej Polskiej” w 2015 r. przyznało spółdzielcom Ministerstwo Gospodarki. Spółdzielcy otrzymują wiele dyplomów i podziękowań od różnych instytucji oraz szkół za udzielaną pomoc finansową i rzeczową. Co rok uczestniczą w organizowanym przez władze miasta Staszowa „Dniu Chleba”.
Obawy o system kaucyjny
W dzisiejszych czasach prowadzenie działalności handlowej staje się coraz trudniejsze, przede wszystkim ze względu na ogromną ilość konkurencyjnych dyskontów. Współczesny rynek zdominowały sieci handlowe. Ogromnym wyzwaniem jest także wzrost kosztów działalności z jakimi przyszło się borykać.
W najbliższych latach bardzo dużym wyzwaniem będzie planowany system kaucyjny. Pochłonie ogromne nakłady finansowe związane z zakupem recyklomatów, czy dostosowaniem sklepów do zbierania i przechowywania opakowań. Nieprzystąpienie do systemu przez mniejsze sklepy będzie wiązało się ze spadkiem obrotów.
GS Staszów z nadzieją patrzy w przyszłość. Ma solidne oparcie w całej załodze, która od lat jest mocno związana ze Spółdzielnią, aktywnie wspierając jej działania. Zasługuje na podziękowania za ciężką pracę, lojalność i niezachwiane wsparcie. (H.D.)








Zobacz też: https://www.pprol.pl/wczoraj-i-dzis-gminnych-spoldzielni-barlinek/