4 grudnia 2025

EkoHala powstaje na Broniszach

W Broniszach powstaje nowoczesny obiekt handlowy EkoHala. To największa inwestycja spółki Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy (WRSRH). W uroczystej inauguracji prac uczestniczył minister rolnictwa Stefan Krajewski.

– Inwestycje takie jak ta wzmacniają rozwój rynku produktów ekologicznych i pomagają skracać łańcuchy dostaw. Jednym z naszych działań informacyjnych jest kampania „Kupuj świadomie – produkt ekologiczny”, dzięki której docieramy do konsumentów z jasnym przekazem: warto świadomie wybierać produkty lokalne i ekologiczne – mówił minister Stefan Krajewski.

Przyjazna środowisku

W nowej hali przewidziano również cykliczne targowisko z żywnością ekologiczną. Targ będzie działał w wybrane dni tygodnia, obsługując sklepy detaliczne oraz sektor HoReCa. Obiekt zostanie wyposażony w rozwiązania przyjazne środowisku: pompy ciepła, instalację fotowoltaiczną. A także zabudowane rampy rozładunkowe, które umożliwią oszczędność energii zarówno zimą, jak i latem.

EkoHala obejmie łącznie 10 500 m². Wartość inwestycji, wraz z infrastrukturą pomocniczą, szacowana jest na 68 mln zł. Oddanie obiektu do użytku planowane jest na listopad 2026 roku. Generalnym wykonawcą jest firma PEKABEX BET S.A. z Poznania.

Wsparcie dla rolników

Budowa EkoHali to ważne wsparcie dla rolników produkujących ekologicznie. Wielu z nich mierzy się z trudnościami w sprzedaży swoich produktów w certyfikowanym systemie i uzyskaniu adekwatnej ceny. Nowa infrastruktura ma się przyczynić do skrócenia łańcuchów dostaw oraz zwiększenia dostępności produktów ekologicznych w handlu.

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej przekroczyła 2 mld zł i stanowi obecnie około 1% rynku spożywczego. Rozwija się również świadomość konsumentów – różnica cen między produktami ekologicznymi a konwencjonalnymi zmniejszyła się z 40–50% do 20–30%. Wciąż jednak tylko niespełna 27% konsumentów rozpoznaje unijny znak żywności ekologicznej.

Rośnie rynek eko

W 2024 roku w Polsce funkcjonowało prawie 25 tys. producentów ekologicznych, a produkcja była prowadzona na blisko 700 tys. ha użytków rolnych. Największe powierzchnie zajmowały uprawy zbóż, roślin pastewnych, łąk i pastwisk, a także warzyw i roślin strączkowych. W sektorze hodowlanym dominował drób i owce.

W strukturze sprzedaży detalicznej największy udział mają jaja ekologiczne (2–3%), a następnie owoce i warzywa (1–2%). Poniżej 1% wynosi udział produktów mlecznych i zbożowych.

Źródło: MRiRW

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.