Krajowe zbiory warzyw gruntowych, według wrześniowych oszacowań GUS, ukształtują się na poziomie zbliżonym do roku poprzedniego. Planowany jest wzrost na ok. 2% rok do roku. Rynek warzyw przyniesie jednak duże zróżnicowanie zbiorów w zależności od gatunków.
Cebula i pomidory w górę
Z jednej strony największe zmiany in plus odnotowano w przypadku zbiorów cebuli (+5% rok do roku) i pomidorów gruntowych (+ 18% rok do roku). Wynikały one przede wszystkim ze wzrostu powierzchni krajowych upraw.
Natomiast solidne spadki dotyczą produkcji ogórków (-15% r/r), pietruszki (-22%) oraz kalafiorów (-8%). Zmniejszyły się również zbiory kapusty (-5% r/r), kształtując się na historycznie niskim poziomie poniżej 600 tys. ton. Od 2016 notuje się stały trend spadkowy w produkcji tego warzywa w Polsce.
Rynek warzyw – rośnie import
Zmiany w produkcji krajowej mają odzwierciedlenie w dynamice handlu zagranicznego. Polski import warzyw świeżych w okresie styczeń-sierpień ’24 wzrósł wg GUS o 7% rok do roku.
W największym stopniu zwiększył się przywóz kapusty. Szczególnie na koniec sezonu 2023/24 z uwagi na kurczące się zapasy w kraju. A także import pomidorów wraz z odbudową produkcji w UE. KE oszacowała, że unijne zbiory pomidorów ogółem w 2024 zwiększyły się o 4%. Zwiększył się także wyraźnie import ogórków świeżych. W największym stopniu wynikało to ze zwiększonego przywozu z Niemiec oraz… Rosji.
Presja importu znajduje odzwierciedlenie w niższych cenach pomidorów szklarniowych (-17 proc. rok do roku według IERiGŻ-PIB). Ceny pomidorów w Hiszpanii, która odpowiadała za większość wzrostu polskiego importu, w III kwartale 2024 r. były średnio niższe o 4% rok do roku (za KE). Z kolei zdecydowanie wyższe były ceny krajowej kapusty (+59% rok do roku) i kalafiorów. Potwierdza to ograniczoną podaż tych warzyw.
Mniejsza podaż – wyższe ceny
Niska podaż i zapasy niektórych warzyw mogą nasilać sezonowe wzrosty cen. Wzrosty podaży w UE nie powalają jednak oczekiwać istotnych wzrostów cen w przypadku warzyw szklarniowych. Wygasał będzie efekt spadków cen nośników energii mający odzwierciedlenie w dotychczasowych spadkach cen warzyw spod osłon.
Źródło: GUS