11 lutego 2025

Polski rynek warzyw – raport GUS

Cebula i pomidory w górę, ogórki i kapusta w dół. Rynek warzyw przynosi niespodzianki, ale nie rewolucje. Zobacz raport GUS.

Krajowe zbiory warzyw gruntowych, według wrześniowych oszacowań GUS, ukształtują się na poziomie zbliżonym do roku poprzedniego. Planowany jest wzrost na ok. 2% rok do roku. Rynek warzyw przyniesie jednak duże zróżnicowanie zbiorów w zależności od gatunków.

Cebula i pomidory w górę

Z jednej strony największe zmiany in plus odnotowano w przypadku zbiorów cebuli (+5% rok do roku) i pomidorów gruntowych (+ 18% rok do roku). Wynikały one przede wszystkim ze wzrostu powierzchni krajowych upraw.

Natomiast solidne spadki dotyczą produkcji ogórków (-15% r/r), pietruszki (-22%) oraz kalafiorów (-8%). Zmniejszyły się również zbiory kapusty (-5% r/r), kształtując się na historycznie niskim poziomie poniżej 600 tys. ton. Od 2016 notuje się stały trend spadkowy w produkcji tego warzywa w Polsce.

Rynek warzyw – rośnie import

Zmiany w produkcji krajowej mają odzwierciedlenie w dynamice handlu zagranicznego. Polski import warzyw świeżych w okresie styczeń-sierpień ’24 wzrósł wg GUS o 7% rok do roku.

W największym stopniu zwiększył się przywóz kapusty. Szczególnie na koniec sezonu 2023/24 z uwagi na kurczące się zapasy w kraju. A także import pomidorów wraz z odbudową produkcji w UE. KE oszacowała, że unijne zbiory pomidorów ogółem w 2024 zwiększyły się o 4%. Zwiększył się także wyraźnie import ogórków świeżych. W największym stopniu wynikało to ze zwiększonego przywozu z Niemiec oraz… Rosji.

Presja importu znajduje odzwierciedlenie w niższych cenach pomidorów szklarniowych (-17 proc. rok do roku według IERiGŻ-PIB). Ceny pomidorów w Hiszpanii, która odpowiadała za większość wzrostu polskiego importu, w III kwartale 2024 r. były średnio niższe o 4% rok do roku (za KE). Z kolei zdecydowanie wyższe były ceny krajowej kapusty (+59% rok do roku) i kalafiorów. Potwierdza to ograniczoną podaż tych warzyw.

Mniejsza podaż – wyższe ceny

Niska podaż i zapasy niektórych warzyw mogą nasilać sezonowe wzrosty cen. Wzrosty podaży w UE nie powalają jednak oczekiwać istotnych wzrostów cen w przypadku warzyw szklarniowych. Wygasał będzie efekt spadków cen nośników energii mający odzwierciedlenie w dotychczasowych spadkach cen warzyw spod osłon.

Źródło: GUS

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.