Od 8 grudnia zaczną obowiązywać nowe unijne przepisy dotyczące etykietowania wina w zakresie wykazu składników i informacji o wartości odżywczej. Obowiązek podawania tych danych szczegółowych będzie dotyczył wszystkich win i aromatyzowanych produktów sektora wina wprowadzanych do obrotu w Unii Europejskiej. Zwróć uwagę na etykietowanie wina od pierwszej butelki!
E-etykiety
Nowe prawo dopuszcza możliwość poinformowania konsumenta o składnikach wina i jego wartości odżywczej za pomocą środków elektronicznych wskazanych na etykiecie, np. przy użyciu kodu QR. Pozwoli to przedsiębiorcom na większą elastyczność i łatwe wprowadzanie zmian na opakowaniach.
Etykietowanie wina – wykaz składników
Jeżeli podmiot zdecyduje się podać wykaz składników za pomocą środków elektronicznych, oznaczenie substancji alergennych obecnych w produkcie powinno znajdować się bezpośrednio na opakowaniu. W takim przypadku przedsiębiorca musi pamiętać, że elektroniczne etykiety nie mogą zawierać dodatkowych treści do celów sprzedażowych lub marketingowych. Jak również nie można gromadzić ani śledzić danych użytkownika.
Aby uwzględnić szczególne cechy win i metody ich produkcji, Unia Europejska określiła zasady dotyczące podawania wykazu składników wina. Mają one zastosowanie w przypadku, gdy składniki wina podane są bezpośrednio na etykiecie. Także jeśli wykaz składników jest podany za pomocą środków elektronicznych. Dla aromatyzowanych produktów sektora wina wejdą szczegółowe regulacje określające sposób oznaczania składników w oznakowaniu tych wyrobów.
Informacja o wartości odżywczej
Etykietowanie wina – kolejne zasady. Jeśli podmiot zamierza podać informację o wartości odżywczej za pomocą środków elektronicznych, na opakowaniu będzie musiał wskazać wartość energetyczną wina. Może to zrobić za pomocą symbolu „E” oznaczającego energię. W takim przypadku informacji o wartości odżywczej na e-etykiecie nie można prezentować wraz z innymi informacjami przeznaczonymi do celów sprzedaży lub marketingu. Także niedozwolone jest gromadzenie ani śledzenie danych użytkownika.
Okres przejściowy
Obowiązek dostosowania informacji na etykietach, w zakresie wykazu składników i wartości odżywczej, wchodzi w życie od 8 grudnia 2023 r. Dotyczy to zarówno win, jak i aromatyzowanych produktów sektora wina. Wyroby wyprodukowane przed 8 grudnia 2023 roku, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu. Powinny odpowiadać wymogom etykietowania wina obowiązującymi przed tą datą, aż do wyczerpania zapasów.
Przewodnik winny
Komisja Europejska pracuje nad wytycznymi dotyczącymi nowych wymagań w zakresie etykietowania wina. Dokument ten będzie zawierał pytania i odpowiedzi, w celu wyjaśnienia wątpliwości związanych z wdrażaniem nowych przepisów. Przewodnik zostanie opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej również w języku polskim.
Źródło: MRiRW zobacz także: https://www.pprol.pl/lubuskie-majestatyczna-kraina-wina/





