15 lutego 2025

Konkurs dla producentów żywności na Mazowszu

Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Producenci żywności mogą zgłaszać swoje produkty do 28 lutego.

Producenci żywności po raz kolejny zawalczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Na zgłoszenie produktów jest czas do 28 lutego. Do zdobycia są nagrody rzeczowe.

Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do tej pory nagrodzono już ponad 240 produktów. W zeszłym roku w gronie najlepszych znalazły się m.in. pieczony sum w galarecie miodowej, gąsiorowski ser ze skórką, słonecznikowy chleb na zakwasie czy syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy.

– Nagroda w konkursie jest często pierwszym krokiem do tego, aby produkt stał się rozpoznawalny i doceniony na rynku krajowym. A nawet na arenie międzynarodowej. Jest to też potwierdzenie, że produkt cechuje się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem – mówi marszałek Adam Struzik.

Swoje produkty mogą zgłaszać zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty czy organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Takie jak: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne. Powinny one udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami. Na przykład potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach.

Konkurs jest skierowany do producentów żywności z województwa mazowieckiego.

Producenci indywidualni mogą zgłaszać produkty w 8 kategoriach:

wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne/produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody, a także napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Z kolei przedsiębiorcy będą rywalizować w 4 kategoriach:

wyroby pochodzenia roślinnego, wyroby pochodzenia zwierzęcego, napoje i inne.

Zgłoszenia należy wysłać do 28 lutego pocztąe-mailem lub przez ePUAP: 

e-mail: wydzialrolnictwa@mazovia.pl

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.