„Program dla szkół” jest skierowany do dzieci z klas I-V szkół podstawowych, ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I-II ogólnokształcących szkół baletowych.
W każdym semestrze uczeń biorący udział w programie może otrzymać 34 porcje owoców i warzyw przygotowanych do bezpośredniego spożycia oraz soków owocowych, a także 28 porcji mleka i przetworów mlecznych. Oznacza to, że w każdym z tygodniu tego semestru dziecko otrzyma bezpłatnie co najmniej dwie porcje owoców i warzyw oraz co najmniej dwie porcje mleka i przetworów mlecznych – zaznaczył Wroński.
Uczniowie bezpłatnie otrzymują jabłka, gruszki, śliwki (w I semestrze), truskawki (w II semestrze), marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką (w I semestrze), kalarepę, pomidorki oraz soki owocowe, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Zastępca dyrektora generalnego KOWR Marcin Wroński zaznaczył, że w zakres programu wchodzi nie tylko dostawa owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych, ale także działania edukacyjne prowadzone w szkołach, promocja oraz ocena programu.
Program jest finansowany ze środków pochodzących z budżetu unijnego oraz ze środków z budżetu krajowego. Ogółem od roku szkolnego 2017/2018 dzięki realizacji programu dzieciom w szkołach w Polsce dostarczono około 1,2 mld porcji owocowo-warzywnych i mlecznych (z tego: 612 mln porcji owocowo-warzywnych oraz 577 mln porcji mlecznych) – podsumował Wroński.