29 października 2025

Nalewki pod specjalnym nadzorem

Od 20 sierpnia 2024 obowiązują nowe zasady informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych. Obejmują m.in nalewki.

Nalewki pod ochroną. Weszły w życie przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadzające zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych. Dotyczą one przede wszystkim dobrowolnych dodatkowych informacji na etykietach napojów spirytusowych. A także udostępniania informacji na temat napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w barach i restauracjach. Zmiany obowiązują od 20 sierpnia 2024 r.

Nalewki pod ochroną

W przepisach Unii Europejskiej, które regulują kwestie znakowania napojów spirytusowych nazwami prawnym, nie ma pojęcia „nalewka”. Nazwa ta jest specyficzna dla naszego kraju, a konsumenci kojarzą ją ze szczególnym rodzajem napoju alkoholowego. Nalewki należą do tradycyjnych polskich trunków.

W Polsce określenie „nalewka” odnosi się do napoju spirytusowego wytworzonego na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. Ważnym etapem produkcji jest proces maceracji w alkoholu etylowym. Części roślin, takich jak zioła, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy) lub owoców. Dzięki maceracji napój spirytusowy uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne.

W celu ochrony renomy określenia „nalewka” rozporządzenie wprowadza następujące warunki, po spełnieniu których można dodatkowo oznakować w ten sposób napój spirytusowy.

  • Przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania, czy też dodawania soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich.
  • Ze względu na różne okresy maceracji określono minimalny czas tego etapu produkcji, który uwzględnia specyfikę poszczególnych surowców.
  • Zgodnie z nowymi regulacjami określenie „nalewka” będzie można uzupełnić o nazwę jej dominującego smaku pochodzącego z produktów stosowanych w maceracji. Przykładowo, jeżeli do wyrobu zastosowano wiśnie, które nadały produktowi gotowemu smak pochodzący z tego owocu, na etykiecie będzie można umieścić określenie „nalewka wiśniowa”.

Napoje alkoholowe oferowane w barach

Rozporządzenie wprowadza obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu dla produktów sprzedawanych w placówkach gastronomicznych. Wymóg przekazywania tej informacji odnosi się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych oferowanych. Umożliwi to konsumentom np. w restauracji, pubie, barze dokonanie świadomego wyboru produktu ze względu na zawartość alkoholu.

Obowiązek wskazywania zawartości alkoholu nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, sporządzanych w miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta.

Okres przejściowy

Rozporządzenie zostało opublikowane 19 lutego 2024 r. Okres przejściowy na dostosowanie się przedsiębiorców do zmienionych zasad etykietowania wynosił 6 miesięcy.

Co z napojami alkoholowymi wprowadzonymi do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, które zawierają w oznakowaniu określenie „nalewka”, a nie spełniają nowych wymagań? Mogą one pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów.

Zobacz też: https://www.pprol.pl/nowe-nazwy-napojow-spirytusowych-okowita-okowicie-nierowna/

Fot: 123RF/PICSEL

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.