11 lutego 2025

Podsumowanie XXX Jubileuszowej Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych”

W dniach 3-4 października 2024 odbyła się XXX Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych”.

XXX Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych” odbyła się w dniach 03 – 04 października 2024 roku w Kazimierzu Dolnym w Domu Pracy Twórczej Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Organizatorem Konferencji był IBPRS-PIB (Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu) oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju (PSPO).

Partnerami byli: organizacja międzynarodowa  Euro Fed Lipid oraz Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów PTTŻ. W Konferencji uczestniczyło 80 osób reprezentujących krajowe i zagraniczne placówki naukowe, zakłady przetwórstwa olejów i tłuszczów oraz firmy związane z przemysłem tłuszczowym.

Opiekę merytoryczną sprawował Komitet Naukowy w składzie:

  • dr hab. inż., Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB, Dyrektor  – IBPRS-PIB
  • prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik – IBPRS-PIB
  • dr inż. Sylwia Onacik-Gür, IBPRS-PIB
  • dr inż. Piotr Szymański, IBPRS-PIB
  • prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita – Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław
  • prof. dr hab. inż. Magdalena Rudzińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • dr hab. inż. Dominik Kmiecik, prof. UPP Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • dr inż. Aleksander J. Rostocki – Politechnika Warszawska
  • dr inż. Katarzyna Ratusz, SGGW Warszawa
  • prof. dr hab. inż. Anna Żbikowska, SGGW, Warszawa
  • dr hab. inż. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW, Warszawa
  • prof. dr hab. inż. Piotr Kiełczyński, Instytut Podstawowych Problemów Techniki PAN, Warszawa
  • prof. dr hab. inż. Wojciech Golimowski, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

30 – lecie konferencji jest wielkim sukcesem o doniosłym znaczeniu w dziedzinie tematyki tłuszczowej. Wybitni ludzie nauki i przemysłu przez tak długi okres czasu mieli możliwość spotykania się i omawiania najważniejszych zagadnień, co znacząco przyczyniło się do rozwoju i doskonalenia wiedzy, technologii i jakości produktów tłuszczowych. Wiodącą rolę w organizacji konferencji odegrał, dawniej Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, a obecnie Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno–Spożywczego Państwowy Instytut Badawczy im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie. Obecna tematyka konferencji obejmowała aktualne zagadnienia naukowe związane z technologią, metodami analitycznymi oraz aspektami zdrowotnymi i żywieniowymi olejów oraz tłuszczów roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem oleju rzepakowego. Poszczególne referaty dotyczyły znaczenia zdrowotnego, żywieniowego oleju rzepakowego i innych olejów roślinnych, substancji bioaktywnych, procesów technologicznych takich jak tłoczenie, rafinacja, obróbka termiczna (smażenie), zastosowania oleożeli, wykorzystania procesów wysokociśnieniowych i ultradźwiękowych w badaniach olejów. Ważnym tematem były przemiany zachodzące w olejach rafinowanych, tłoczonych na zimno oraz ich walory użytkowe i żywieniowe.

Wygłoszono 14 referatów, zaprezentowano 8 posterów, przeprowadzono degustację i ocenę oleju rzepakowego i produktów tłuszczowych. Istotnym i nierozłącznym elementem Konferencji była prezentacja produktów tłuszczowych „Jakość 2024”, zorganizowana przez Instytut dla producentów olejów i margaryn uczestniczących w Konferencji. Na prezentację i wystawę zgłoszono w sumie 11 produktów w tym margaryny, rzepakowe oleje rafinowane oraz tłoczone na zimno. Wszystkie nadesłane produkty zostały ocenione przez specjalistyczny zespół badawczy Instytutu. W prezentacji uczestniczyły firmy: Bunge Polska sp. z o.o. – Kruszwica, i Karczew, Złoto Polskie Family Business Wolniak Kusek Sp. j. – Kalisz, Dr Gola – Olejarnia Mińsk Mazowiecki, Bastik Sp. z o.o. Koźmin Wielkopolski. Podsumowanie prezentacji wyrobów przedstawił w swoim wystąpieniu prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik. Instytut doceniając wysiłek zakładów produkcyjnych w systematycznym podnoszenie jakości swoich wyrobów wyróżnił produkty pucharami i dyplomami „Jakość 2024”. Puchary „Jakość 2024” oraz dyplomy przyznano poniżej wymienionym produktom:

  • Olej rzepakowy Kujawski, „Słynne MR Roślinne”, „FINUU Klasyczne Miks tłuszczowy do smarowania 75%”, Optima Omega 3, Optima Cardio, Optima Cardio + potas, SmakoWita maślany smak” – Bunge sp. z o.o., Kruszwica, Karczew
  • Olej lniany tłoczony na zimno ekologiczny, olej z czarnuszki tłoczony na zimno – Złoto Polskie Family Business Wolniak Kusek Sp. j. – Kalisz
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno – dr Gola – olejarnia Mińsk Mazowiecki,
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno, Oleje Trawińscy – Bastik Sp. z o.o., Koźmin Wielkopolski

Organizatorzy gratulują wyróżnionym firmom i życzą sukcesów w doskonaleniu jakości produktów tłuszczowych. Bogaty i wszechstronny program naukowy konferencji jak również ocena jakościowa produktów, zostały przyjęte przez uczestników z uznaniem. Uczestnicy konferencji otrzymali butelki oleju rzepakowego. Uczestnicy uznali, że konferencje o tematyce tłuszczowej są niezbędne i wnoszą wiele elementów poznawczych dla wszystkich grup zawodowych. Bezpośrednie spotkanie nauki z przemysłem uaktywnia te grupy i stwarza możliwości współpracy. Organizatorzy, podjęli decyzję o organizacji Konferencji w roku 2025. Należy podkreślić, że Konferencja mogła być zrealizowana dzięki wsparciu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO) – sfinansowana z „Funduszu Promocji Roślin Oleistych”.

Z serdecznym pozdrowieniem dla wszystkich Uczestników.

Przewodniczący Konferencji – prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik

#Fundusze Promocji

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.