17 czerwca 2024
Szukaj
Close this search box.

Obieranie cebuli – precyzja i ekonomia

Obieranie cebuli może być precyzyjne, z niewielkim zużyciem energii, przy zachowaniu kluczowych wartości odżywczych tego warzywa.

Cała, pokrojona w krążki, piórka czy kostkę – niezależnie od postaci cebula ma wiele zalet. Polska liczy się na rynku uprawy, przetwórstwa i eksportu tego warzywa. I technologii maszyn do obierania cebuli.

Cebula jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pewnie każdy z nas pamięta smak babcinego syropu na kaszel, czyli soku z cebuli z dodatkiem cukru. Stosowany jest od setek lat. Sok z cebuli to także odpowiedź na ukąszenia i podrażnienia skóry. Kto z nas nie przykładał połówki cebuli w celu złagodzenia bólu i opuchlizny po ukąszenia pszczoły?

Cebula to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, w tym witaminy C, potasu, oraz związków siarki. Wykazują one działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie cebuli może wspierać zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu. A także korzystnie wpływać na układ odpornościowy oraz zdrowie układu pokarmowego.

Liczymy się w eksporcie

Najwięksi producenci cebuli na świecie to Chiny, Indie i Stany Zjednoczone. W Europie czołowe miejsce w jej produkcji zajmują kraje takie jak Holandia, Hiszpania, Francja i Polska.
W Polsce uprawa cebuli jest rozpowszechniona na terenie całego kraju. Nasz kraj odgrywa istotną rolę w przetwarzaniu cebuli na skalę europejską. Liczymy się w produkcji i eksportowaniu tego warzywa, co stanowi ważny filar krajowej gospodarki rolnej.

Nie bez znaczenia jest również wkład polskiej innowacyjności w rozwój technologii przetwarzania cebuli. Wytwarzamy nowoczesne maszyny do obierania cebuli, które przyspieszają i usprawniają ten proces, zarówno dla producentów, jak i konsumentów.

Obieranie cebuli maszynowo

Innowacyjne rozwiązania, takie jak CleanerOnion, są efektem współpracy między firmą Forvite a ekspertami z Sieci Badawczej Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego. Rewolucjonizują one sposób przetwarzania cebuli. CleanerOnion to maszyna do obierania cebuli, która nie tylko zapewnia precyzję w procesie obierania cebuli. Także minimalizuje odpady i zużycie energii, zachowując przy tym kluczowe wartości odżywcze tego warzywa.
Maszyna CleanerOnion do obierania cebuli składa się z pięciu modułów:

  • moduł 1 urządzenie do nacinania łuski cebuli
  • moduł 2 urządzenie do odmuchu łuski cebuli
  • moduł 3 urządzenie do rozdziału cebul na taśmę̨
  • moduł 4 urządzenie do wycinania korzenia i szczypioru
  • moduł 5 urządzenie doczyszczania cebul

Jakie są zalety maszyny do obierania cebuli:

  • obieranie cebuli w zakresie 45-110 mm, bez konieczności sortowania pod kątem wielkości
  • uzyskanie całkowitego ubytku masy poniżej 14%,
  • zmniejszenie wielkości odpadu produkcyjnego średnio o 65%,
  • prace w miejscu, gdzie natężenia dźwięku jest mniejsze niż̇ 80dB w trakcie pracy,
  • maksymalną wydajność́ obierania do 6 cebul na sekundę̨,
  • odciąg zapachu olejków eterycznych z cebuli, co pozwala ograniczyć́ odór na hali poprzez zastosowanie 2 wentylatorów odciągowych w przestrzeni obróbki cebuli.

Dzięki innowacyjnym technologiom Polska nie tylko umacnia swoją pozycję na rynku produkcji cebuli. Ponadto wpisuje się w globalne tendencje zrównoważonego rozwoju, przyczyniając się do ochrony środowiska naturalnego.

Aleksandra Dastych

Więcej: www.forvite.com

Zobacz też: https://www.pprol.pl/mniejszy-kuzyn-bobu-niedoceniany-bobik/

Reklama

Najczęściej czytane

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.